Ochutnáváme Vinařství Špalek: vedle VOC zvládá i bílá ze sudu či červená vína
Vinařství Špalek patří určitě k těm známějším, vždyť se na trhu pohybuje už od začátku devadesátých let. Málokdy má ale člověk možnost projít si podrobněji více vín z jeho velmi široké produkce. Podařilo se nám to v rámci dvou akcí – něco málo jsme ochutnali na otevřených sklepech v lednu a další vína následně i s výkladem Marka Špalka těsně před karanténou na začátku března při řízené degustaci ve Vinné galerii v Brně.
Smysluplná ekologie
Jak jsme naznačili v úvodu, Vinařství Špalek datuje svůj počátek do roku 1991, kdy jej založil pan František Špalek spolu se syny Markem Špalkem a Petrem Ilgnerem. Investice do nového provozu a technologií šly ruku v ruce s rozšiřováním vinic, které mají nyní prioritu. Vlastní surovinu čerpají z 12 hektarů vinohradů v biorežimu, čím dál menší část pak pokrývá nákup hroznů. Výsledkem je aktuální produkce zhruba 75 000 lahví.
Důraz na ekologické zemědělství kladou nejen s ohledem na kvalitu suroviny, ale i na udržitelnost rozvoje. Značka bio přitom není konečnou fází. Na jaře roku 2018 padlo rozhodnutí hospodařit biodynamicky. Spolu s dalšími českými a slovenskými vinařstvími si nejen vzájemně vyměňují zkušenosti, ale zapojují se i do přípravy tuzemské certifikační autority pro biodynamiku Demeter CS.
Vše, co hrdlo ráčí
Těžko bychom hledali nějakou „díru v sortimentu", kterou by Vinařství Špalek nemělo zaplněnou. Aktuálně mě napadá snad jen klasický sekt. Z netradičních vín musíme určitě zmínit skvělá ledová vína z Veltlínského zeleného, která patří k tuzemské špičce. Příznivce o něco vyšších alkoholů pak mohou oslovit fortifikovaná vína Šaler v červené i bílé variantě. Obrátíme-li pozornost k přírodním vínům, i tady má vinařství co nabídnout. Zastupuje je řada Edelspitz, pro kterou se hrozny zpracovávají šlapáním a kvašení probíhá pouze divokými kvasinkami. Najdeme v ní i oranžové víno.
Slušné veltlíny
Ne nadarmo se říká, že celek je tak kvalitní, jako jeho nejslabší článek. A právě běžnými víny si vinařství získalo nejvíce fanoušků, které může následně v jejich vínomileckém vzdělávání provázet i vážnějšími víny. Velmi nadějně vypadá „základní barevný" veltlín ročníku 2019. Ještě velmi mladé víno pochází z nakoupených hroznů, nicméně také z lokality Kraví hory, kde hospodaří i samo vinařství. Navzdory minimálnímu obsahu cukru jemně nasládle kořenité a svěží na každodenní pití. Více se samozřejmě čeká od zástupce zařazeného do VOC Znojmo, v prodeji je zatím ročník 2018. Bylo lisováno i s třapinami a oplývá krásnou odrůdovou vůní a kořenitostí, přičemž nabídne i trochu více zamyšlení. Sneslo by ještě trochu hutnější tělo, ale to možná napraví nový ročník.
Sauvignony a rýňáky ve více vydáních
Tak jako u veltlínů i u dalších dvou odrůd zařazených ve VOC Znojmo si můžete vybrat z více charakterů. Svěží jemně aromatický Sauvignon 2018 VOC Znojmo trochu doplácí na ročník, který této odrůdě nepřál, ale Vinařství Špalek si poradilo s velmi slušným výsledkem. Kompromisem mezi VOC a zcela přírodními víny je Šaldorfský kravák vyrobený bez přidání kvasinek s delším ležením na kalech. A na straně zcela přírodního postupu je letošní novinka – Edelspitz bez přidané síry. Ještě jsme neměli čest jej ochutnat, takže pokud se někomu poštěstí, určitě napište své dojmy.
Ryzlinky rýnské vinařství do VOC Znojmo nezatřiďuje, přesto produkuje dvě verze. Přívlastkovou z nerezových tanků jsme ochutnávali „za čerstva" v lednu a velmi nás zaujala. Jsme zvědaví, v jaké kondici bude v létě. Pochopitelně ještě velmi mladě působí verze z velkého sudu. Kvasila i zrála v šestiletém 2000litrovém dubovém sudu proslulé firmy Stockinger. Hodně krémové a kousavé víno má před sebou ještě dlouhou cestu.
Nikoliv okrajová bílá
I když zamíříme mimo charakteristické odrůdy zařazené do VOC Znojmo, najdeme u Špalkových zajímavá vína. Osobně se každoročně těším na Pinot blanc sur-lie z velkého dubového sudu. Ve Vinné galerii už jsme ochutnávali ročník 2017 s novou etiketou, který je bližší řadě Edelspitz a nastoupí hned po vyprodání šestnáctky. Krémová struktura s patrnou slaností se v něm zajímavě snoubí s výrazně ovocitou dochutí.
Nevyhledáváme příliš vína z odrůdy Tramín, ročníkem 2018 jsme však byli spíše příjemně překvapeni. Opravdu těžká kořenitá odrůdová vůně může odradit příznivce ovocnějších typů tramínů. V chuti se opět ke kořenitosti přidává i zajímavá jemná slanost a spolu tvoří dlouhou dochuť.
Oblíbené červené
Sám Marek Špalek se vyznal z toho, že červená vína dělají velmi rádi, mají na ně pozitivní reakce a vlastně je jim líto dělat z modrých hroznů rosé. Svým způsobem jej označil za úlitbu stálým zákazníkům, kteří by takové víno hledali v případě absence v jejich sortimentu u konkurence. Zweigeltrebe rosé mladého ročníku 2019 ale ukázalo, že sklepmistr Petr Ilgner má tento typ vín v malíku a vytvořil opravdu velmi přístupné roséčko s trochou cukru navíc. Určitě se bude líbit spoustě konzumentů.
Zatím i u nás bodovalo více než červené Zweigeltrebe 2018, ale velmi pěkná červená teprve následovala. Pinot noir mělo vinařství sice v nabídce už delší dobu, zde se ale jedná o panenskou sklizeň nového vinohradu. Ostatně druhou verzi má vinařství v nabídce pod klasickým českým názvem Rulandské modré. Pinot zrál dva roky v použitých barikových sudech, které mu dodaly velmi jemnou aromatiku, ve které se silně prosazují ovocné tóny bobulového ovoce a marmelád. Pěkně šťavnatá chuť dává tušit, že víno je ještě celkem mladé.
Vlajkovou lodí mezi červenými víny je Cuvée Gryllus. Kombinace Zweigeltrebe, Svatovavřineckého a Cabernetu Sauvignon zraje rok na barikových sudech, z nichž pětina je nová. Ve vůni působí opravdu těžkým dojmem i s nějakým tím koženým sedlem, o to příjemněji překvapí šťavnatá chuť laděná do tónů kabernetu (navzdory faktu, že ten je tu zastoupen jen zhruba 10 procenty). Velmi pitelné víno doplňuje harmonická tříslovina.
Na výlet nebo do e-shopu
Jakmile se uvolní opatření proti šíření koronaviru, určitě vám doporučíme seznámit se se sortimentem Vinařství Špalek při některé z mnoha vinařských akcí, které za rok absolvuje. Případně se vydat přímo do Nového Šaldorfu-Sedlešovic na návštěvu vinařství. Aktuálně můžete využít fungujícího e-shopu a doplnit případně zásoby i víny, která jsme zde zmínit nestihli.
Komentáře (3 komentáře)
-
Ecridor10. 4. 2021 1:43
-Vicky-:
Co se týče kyselinek, tak je Kravák každoročně umírněnější než klasická řada VOC nebo přívlastků. Je to dáno hlavně dlouhým ležením na kvasnicích, kdy se projev vína zakulatí. A nejsem si jistý, ale možná bych si i tipnul na spontánní odbourání.
Máte nepochybně pravdu, ovšem u jiných vinařů mívají kraváky ze stejného ročníku někdy přeci jenom více kyseliny (byť i výrobní postup bývá leckdy podobný). Ony také nejsou všechny vinice ve stejné poloze, nicméně 5g kyseliny u Sg z Kh mi připadá trochu extrémní. Ne že by to přesto nebyla výborná vína (byť Špalek Kravák 2019 mě nenadchl, ovšem je dobrý). Mimoto, i běžné přívlastkové Sg tohoto vinařství, které tolik na kalech neleží, mívají kolem 5g. Ale ono to vlastně vůbec nevadí, poněvadž bývají suché na kost :) -
-Vicky-10. 4. 2021 1:27
Ecridor: Špalkovi dělají krásná vína. Byť mi u jejich kraváků chybí více kyseliny, jsou plošší, tedy min. 2017 a 2019.
Co se týče kyselinek, tak je Kravák každoročně umírněnější než klasická řada VOC nebo přívlastků. Je to dáno hlavně dlouhým ležením na kvasnicích, kdy se projev vína zakulatí. A nejsem si jistý, ale možná bych si i tipnul na spontánní odbourání. -
Ecridor9. 4. 2021 15:28Špalkovi dělají krásná vína. Byť mi u jejich kraváků chybí více kyseliny, jsou plošší, tedy min. 2017 a 2019.
Další články z rubriky Představujeme
Kalendář vinařských akcí
-
19. 4. 2024Degustace a ochutnávkyZaječí
-
19. 4. 2024Festivaly & VeletrhyValtice
-
20. 4. 2024Soutěže & Výstavy vínPouzdřany