Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus u pražských hasičů: Z celkem 31 nakažených má covid-19 už jen jeden, 11 jich je v karanténě

Aktualizováno -
27. dubna 2020
10:54
Autor: luv, diz - 
20. března 2020
11:48

Pražský hasičský sbor čelil nejzávažnější výzvě za dobu jeho 165leté historie.Od vypuknutí pandemie koronaviru se nákaza potvrdila u 31 z nich, přes sto hasičů muselo nastoupit do preventivní karantény. Aktuálně jich je v karanténě podle mluvčího Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martina Kavky už jen 11! Pětadvacet hasičů, kteří se nakazili, se vyléčilo a pět čeká na druhý negativní test, nakažený je tak už jen jeden hasič.

Koncem března mělo 31 z hasičů potvrzenou nemoc covid-19, dalších 100 putovalo do karantény.  „Jedeme na minimální stav. Některé hasiče máme v tzv. zásobníku, jsou doma, nikam nechodí, aby byli zdraví a aby doplnili stavy,” uvedl koncem března mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. O měsíc později už se situace zlepšila: „Dobrá zpráva, z covid-19 se vyléčilo 25 hasičů, 5 hasičů čeká na druhý negativní test, pouze 1 hasič zůstává pozitivní,“ napsal Kavka na Twitter 27. dubna.

Podle ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského se hasiči nakazili venku při zásazích, kde je velké riziko. „Problém je, že když to dostane jeden hasič, ti, kteří se s ním setkali, musí do karantény,“ uvedl Hlinovský. 

Nic nepodcenit

Počet hasičů ve směně, kterou v obvyklém provozu sloužilo asi 180 lidí, snížili pražští hasiči na zhruba 120. Dalších 60 hasičů pak bylo připraveno v záloze. Vládní opatření proti šíření koronaviru včetně omezení volného pohybu lidí totiž snížila počty výjezdů. „Když je někde nějaká událost, využíváme také dobrovolné hasiče,“ popsal Kavka. Příslušníkům sboru podle něj pomáhaly v nejhorším období tři až čtyři jednotky dobrovolných hasičů každý den. Byly připraveny na svých stanicích na výjezdy. Pražský hasičský sbor má celkem 850 příslušníků.

Použijí dezinfekční mlhu

Aby hasiči toto náročné období zvládli, museli přistoupit k řadě nejrůznějších opatření. Eliminovat rozšíření nákazy koronavirem se snaží tím, že omezují styk mezi jednotlivými stanicemi na nezbytné minimum, striktně také izolovali operační středisko, aby tam nezanesli nákazu.

Hasiče podporuje mnoho lidí i firem, kteří jim nosí nejen roušky, ale i jídlo a pití. „Chtěl bych poděkovat všem našim příslušníkům a zaměstnancům a také firmám i soukromým osobám, které nám vyjadřují podporu,” děkuje Kavka.

abaron ( 20. března 2020 14:46 )

adrenalín

abaron ( 20. března 2020 14:42 )

a aby toho nebolo málo ja mám TETANIU tak problémy sa prejavili akože porážka

Náhla strnulosť alebo ochabnutosť tváre, ruky, nohy, najmä, ak k nej dochádza iba na jednej strane tela. - prsty ma svrbeli
ruku nebolo možné zdvihnúť a noha neposlúchala na ľavej strane
Náhla zmätenosť, sťažená alebo nezrozumiteľná reč.= drevený jazyk+ točenie sa hlavy §
Náhle zhoršené videnie postihujúce jedno alebo obe oči.
Náhla prudká bolesť hlavy bez zjavnej príčiny. = studené obklady aby si to predsa len nerozmysleli žili že prasknú

abaron ( 20. března 2020 14:27 )

mne sa to stalo včera v mhd, že sedím a zrazu pomaly sa mi nechcelo dýchať ... žiadne také zdvihnúť zadok a postaviť sa alebo presadnúť ... vydržať domov aj keby tam mal pobehovať = byť pri vedomí a chcení ísť domov. a hlava nehlava že sa točí kto má na čo ako je silný tak ja rýchla chôdza niekoľko zastávok električiek hore dole. slabli mi svaly tak je bolo treba rozhýbať a spevniť - nezlyhávajú nevysielajú signály tam kam majú . niečo ako meditujúci mních keď dýcha do seba ale ten to má pod kontrolou . Pa a držte sa ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa