Průmysl a obchod

Praha zřídí k 1. červnu Pražskou developerskou společnost

Pražský magistrát zřídí k 1. červnu 2020 novou městskou příspěvkovou organizaci Pražská developerská společnost a vloží do ní neinvestiční příspěvek 13 miliónů korun. Organizace se bude zabývat zejména využitím městských pozemků a jejich rozvojem a výstavbou bytových domů. V čele bude ředitel jmenovaný městskou radou a součástí bude také tříčlenný investiční expertní výbor, který bude poradním výborem ředitele. Vyplývá to z dokumentu, který mají v pondělí projednat pražští radní. „Městská organizace, která bude primárně iniciovat a připravovat městskou bytovou výstavby na pozemcích v majetku hlavního města Prahy, může z dlouhodobého hlediska pozitivním směrem ovlivnit parametry dostupnosti bydlení,“ píše se v dokumentu.

Organizace se tak bude zabývat takzvaným land-developmentem, kdy bude připravovat městské pozemky a území pro výstavbu bytových domů, a to až do fáze územního řízení. Souběžně s tím vedení Prahy bude u konkrétního projektu rozhodovat, zda bude domy stavět samo město, nebo ve spolupráci se soukromým investorem. Úkoly, kterými se bude městský developer zabývat, bude muset vždy schválit vedení Prahy.

Kromě magistrátu a vedení města bude městský developer spolupracovat s jednotlivými městskými částmi, dopravním podnikem, Technickou správou komunikací a dalšími správci městské infrastruktury. Do konce roku 2020 bude mít organizace deset až 12 zaměstnanců. V příštím roce se pak navýší na 12 až 16 a do konce roku 2022 by měla mít přibližně 20 až 25 zaměstnanců. Řízením organizace by měl být podle dokumentu Tomáš Veselý, ředitel magistrátní sekce rozhodování o území. Ředitel bude mít k dispozici zmíněný investiční expertní výbor, jehož členy na tři roky určuje ředitel na základě návrhu radního pro oblast územního rozvoje a územního plánu. Nominace členů výboru nakonec schválí městská rada.

zpráva ČTK