Dopoledne s Proglasem - 27. dubna 2020

Dopoledne s Proglasem - 27. dubna 2020

V pondělní hodince pořadu Dopoledne s Proglasem jsme nabídli informace z právní, zdravotní i duchovní oblasti.

Imunolog a pedagog vyučující na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, nositel Ceny Wernera von Siemense pro nejlepšího vysokoškolského pedagoga - to je profesor Jan Černý. Přednáší také buněčnou biologii, imunologii a histologii. Mimo to vede výpravy České republiky na Mezinárodní biologické olympiádě a na evropské přírodovědecké olympiádě EUSO. Profesora Černého jsme přivítali ve vysílání Proglasu.

Rozšíření nákazy koronaviru a zavedení preventivních opatření je pro všechny zcela novou situací, na kterou většina lidí nedokáže adekvátně právně reagovat. Skupina advokátů a advokátních kanceláří z ČR i Slovenska se proto spojila a vytvořila projekt Právo v roušce, ve kterém zpřístupnila aktuální právní tipy, postupy a vzory právních dokumentů pro stávající krizové situace. Informace a dokumenty by měly lidem i firmám pomoci lépe zvládnout nenadálou tíživou situaci. K mikrofonu jsme pozvali jednoho z právníků zapojených do projektu, advokátního koncipienta Adama Škarku. 

Řady řeholních sester na Slovensku pracují jako lékařky, magistry v lékárnách nebo zdravotní sestry. Je to dáno profesí, kterou vystudovaly, nebo i spiritualitou řeholního společenství, ve kterém žijí. Provinciální představené, které mají komunity v Bratislavě, přišly s myšlenkou, aby se v čase koronavirové pandemie, kdy je nouze o zdravotnický personál nebo dobrovolníky, do služby potřebným zapojily i další sestry, které sice pracují v jiných profesích, ale po dohodě se zaměstnavatelem by mohly být k dispozici. Podrobnosti nám prozradila sestra Agnes Jenčíková představená Congregatio Jesu. 

Po telefoních linkách jsme se také spojili s ředitelem (jednatelem) společnosti Diecézní lesy Hradec Králové a jáhnem v jedné osobě, Pavlem Starým.

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!