Lesy trpí dlouhodobě suchem a kůrovcem. Přidává se hrozba dopadů ekonomické krize

Lesy trpí dlouhodobě suchem a kůrovcem. Přidává se hrozba dopadů ekonomické krize.

Následky mimořádného stavu ve státě dopadají i na správce lesů včetně církevních.  K dlouhodobým problémům s kůrovcem a suchem v krajině se přidaly obavy o ekonomické vyhlídky spojené s těžbou dřeva. Jáhen Pavel Starý, který je ředitelem společnosti Diecézní lesy Hradec Králové, byl hostem dnešního vysílání Dopoledne s Proglasem.

Se suchem správci lesů bojují dlouhodobě. Dle slov Pavla Starého je situace v krajině různorodá. Podle něj jsou „nejvíce suché nížiny. Ve vyšších polohách, kde je ještě zimní vláha, situace není tak dramatická.“ Záleží také, jak se sucho projeví do pokračující kůrovcové kalamity. „Čím větší bude sucho a teplo, tím intenzivnější bude kůrovcová kalamita,“ uvedl Starý.  To bude mít dopady na výnosy firmy. Kůrovec a sucho bude mít jak dopad na znehodnocení dřeva, tak na jeho následný možný prodej. Navíc bohužel právě sucho je jedním z činitelů, které podmiňují rozsah kůrovcové kalamity. Existují různá lesnická opatření, „například budoucnost lesa tkví v zalesňování. V současnosti se většina objemu aktivit zalesňování přesouvá na podzimní období,“ uvedl Starý. Výsadba nových stromků je možná zpravidla v jarních a podzimních měsících. Vzhledem k vláze v půdě je ale v současnosti vhodnější počkat s výsadbou na podzimní a časně zimní měsíce s tím, že v zimě se očekává vyšší půdní závlaha. Při boji s kůrovcem je tomu obdobně. „Máme soubor lesnických opatření. Na jedné straně se vyhledávají napadené stromy a na druhou stranu se realizují obranná opatření,“ popisuje Starý a zdůrazňuje, že vzhledem k současnému vývoji kalamitní situace „je stěžejní zavčas zpracovávat čerstvě napadené stromy.“

„V podstatě celý region Evropy je zasažen kůrovcovou krizí v lesích a trh je ve velké nerovnováze,“ komentuje Starý možné dodatečné ekonomické dopady, které hrozí i tak narušenému trhu se dřevem. Lesníci proto rapidní zhoršení stavu v souvislosti se současnými mimořádnými opatřeními spíše neočekávají. Nicméně „současná situace, kdy se mnohdy zastavuje výroba a podobně samozřejmě ještě prohlubuje tuto nerovnováhu. Vznikají tak dodatečné problémy.“ Nikdo neví, jak se situace v budoucnu vyvine. Nicméně prognóza podle něj není příliš povzbudivá.

Kromě toho, že Pavel Starý vede firmu, jejímž zřizovatelem je Biskupství královéhradecké, a které je svěřena správa tamních lesů, je také jáhnem. I na toto téma jsme s ním hovořili. Uvedl, že jeho „služba jáhna se teď soustředí především do oblasti online přenosů,“ kdy je přítomen při bohoslužbách a pomáhá tak farníkům zprostředkovávat účast alespoň prostřednictvím online přenosů. Nicméně „život církve nyní ukazuje na to, že můžeme hledat nové směry ve způsobu prožívání své víry,“ uvádí Starý a vysvětluje, že nejde pouze o otázku účasti na bohoslužbách a na svátostech. Toto, společně s možností prožívání života církve v rodině, vidí jako šanci. „Myslím si, že tato krize ukázala, jak nesmírně důležitá je rodina. Je základem jak pro církev, tak pro celou společnost,“ uzavřel svoje povídání jáhen Pavel Starý.

Celý rozhovor je možné si poslechnout v podcastových aplikacích na Spotify, Soundtier či Apple Podcasts.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony