Smrt Kim Čong-una: Vládu by převzala ambiciozní mladší sestra Kim Jo-čong

Není jisté, co se stalo se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem
Není jisté, co se stalo se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem
Foto: wikipedia.org
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 4. 2020

Svět v posledních dnech spekuluje o zdravotním stavu severokorejského vůdce Kim Čong-una. Mluví se dokonce o jeho smrti. V rozhovoru pro portál iDNES.cz koreanistka Nina Špitálníková vysvětlila, co by následovalo, pokud by se zprávy ukázaly jako pravdivé. Severokorejský lid podle ní byl navíc posledním, kdo by se o smrti svého dozvěděl.

Podle Špitálníkové se smrt vůdců v Severní Koreji oznamuje postupně. Jde o několik fází, kdy severokorejský lid je až na posledním místě. Důvodem je, že tamní propagandu musí veškeré fáze důkladně připravit. Nastává tak otázka, pokud to s Kim Čong-unem bylo opravdu vážné, kdo by převzal kontrolu nad zemí.

"V případě Severní Koreje existuje implicitní konsenzus, že pouze potomek ze stejné dynastie Kimů může KLDR vést. Pokud Kim Čong-un zemře dříve, než budou jeho tři děti dospělé, kdo by převzal vládu? Někteří se domnívají, že jeho mladší sestra Kim Jo-čong je nejpravděpodobnějším kandidátem," uvedla pro portál odbornice Nina Špitálníková.

Pokud by se tak stalo, nic zásadního by to pro zemi nepředstavovalo. Severní Korea by šla patrně v již zaběhlém systému.

Co by bylo dál?

"Ambiciózní mladá žena je považována za klíčovou postavu pro udržení moci dynastie Kimů. Je nejbližším spolupracovníkem Kim Čong-una a její posilující roli v hierarchii severokorejského režimu potvrdilo i její znovuzvolení do politbyra Korejské strany práce. Mnoho lidí si však neuvědomuje, že je to pouze další projev už zavedeného vzoru," upřesnila Špitálníková, jaký vývoj by nastal. Na demokratické principy tamní lidé by tak stále čekali marně.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.