V některých školách se připravují na částečný návrat dětí. V jedné z olomouckých základních škol testují hygienická opatření

27. duben 2020

Zástupci základních škol se už připravují na částečný návrat žáků do lavic. Zjišťují zájem rodičů, vybírají učitele, kteří budou s dětmi trávit čas a ve spolupráci s hygieniky vznikají taky pravidla, kterými se budou muset školáci řídit. 

S ředitelem olomoucké základní školy Holečkova Martinem Vosykou jsme v jedné ze tříd na prvním stupni, kam by se za pár týdnů měly vrátit některé děti.

„Je tady antibakteriální mýdlo, desinfekce nesmí děti používat samy. Musí jim je dávat učitel, aby si je nenastříkaly do očí,“ popisuje školník Jiří Langer a vysvětluje, co vše se musí během dne udělat. „Snažíme se, aby byla zvýšená dezinfekce, proto se dvakrát až třikrát denně dezinfikují kliky, záchodová prkénka, zábradlí,“ popisuje školník.

Holečkova totiž funguje už v těchto dnech jako škola, ve které tráví čas děti rodičů pracujících v integrovaném záchranném systému. Navíc je tu i mateřská škola a školní jídelna. A právě proto si ji olomoucký magistrát vybral jako místo, kde pilotně otestuje takzvaný hygienický standard.

„Hygienická konzultantka nám zpracovává, kde všude musí být dezinfekční nádobky na tekuté mýdlo, na dezinfekce. Měly by zmizet látkové ručníky, měly by být nahrazeny jednorázovými. Chceme to potom aplikovat na všechny školy,“ vysvětlila vedoucí olomouckého odboru školství Hana Fantová. Podle ředitele Martina Vosyky si hygienička prohlédla celé zázemí školy. „Prošli jsme s ní školu, ukázali jsme jí, jakým způsobem za současného stavu fungujeme,“ popisuje ředitel.

Školy zároveň v těchto dnech zjišťují, jaký vůbec budou mít rodiče o školní docházku dětí zájem a s kolika žáky tak můžou počítat. „To se týká spíše jen takové pedagogické podpory pro ty děti, které nemají možnost se účastnit distančního vzdělávání, mají třeba v domácnostech omezené technické vybavení. Předpokládá se, že pro tyto děti by bylo dobré otevřít prostory školy,“ dodal Zbyněk Kundrum, ředitel olomoucké základní školy Mozartova.

autor: tas
Spustit audio