O nás
 
Kontakt
 
in Web czech .cri.cn

Hlavní stránka  Cestování  Kultura  Byznys  Komunikace  Čínština  Hudba  Foto  Čínská encyklopedie  Stará stránka

Čína se staví proti politizaci problému původu nového koronaviru
2020-04-27 20:08:50 cri

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Geng Shuang v pondělí na tiskové konferenci v Pekingu řekl, že politizace problému původu nového koronaviru je v rozporu s původním cílem vědeckého výzkumu a nepodporuje celosvětové úsilí v boji proti epidemii.

Geng Shuang na pravidelné tiskové konferenci zdůraznil, že sledování původu virů je vědecká záležitost a musí být přenecháno ke studiu vědcům a odborníkům. V současné době není možné vyvozovat závěry o původu koronaviru.

Výzkum zaměřený na hledání původu viru může skutečně splnit svůj cíl, pouze pokud shromáždí velké množství biologických informací a epidemiologických důkazů a správně je zařadí do vzájemně potvrzených důkazních řetězců. Sledování viru je zároveň také vědecký problém, jehož vyřešení často trvá dlouhou dobu a existuje v něm určitý stupeň nejistoty. Předběžný mezinárodní výzkum zaměřený na sledování viru zatím nedokázal objasnit počáteční přenosovou cestu nového koronaviru. Zatím neexistuje konečný závěr o původu nového koronaviru.

Geng Shuang uvedl, že od vypuknutí epidemie byla Čína vždy otevřená, transparentní a odpovědná, okamžitě prezentovala relevantní situaci vnějšímu světu, sdílela genovou sekvenci viru a vedla spolupráci v boji proti této nemoci. Čína významně přispěla k mezinárodnímu protiepidemickému boji a nashromáždila cenné zkušenosti. Celé mezinárodní společenství se toho stalo svědkem a obecně to vysoce pozitivně ohodnotilo.

„Někteří lidé dělají prohlášení a dožadují se takzvaného vyšetřování. Myslím, že to není v souladu se současnou atmosférou mezinárodního společenství, které spolupracuje v boji proti epidemii. Tito lidé jsou nepopulární z důvodu politické manipulace."

Geng Shuang zdůraznil, že pneumonie nového koronaviru se stále šíří po celém světě. Všechny země světa by se měly zaměřit na prevenci a kontrolu epidemie a na léčbu pacientů. Politizace původu viru zasahuje do mezinárodní spolupráce a nepřispívá k vzájemné důvěře mezi zeměmi.

Příslušné zprávy
Přidat komentář
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China