Rychlotesty na koronavirus mají jen zdravotníci, sebetestování stále čeká na certifikaci

Testování na koronavirus v New Yorku.

Testování na koronavirus v New Yorku. Zdroj: Reuters

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě v Praze.
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě v Praze.
Hasiči z Libereckého kraje při rozvozu rychlotestů.
4
Fotogalerie

Chcete jet do zahraničí a po návratu do Česka nemuset do karantény?Chcete si pořídit test, který v případě, že bude negativní, umožní běžný život po návratu? Zatím velmi složitá věc. Testy nejsou samozřejmostí.  České ministerstvo zdravotnictví sice dodalo každému kraji zhruba 20 tisíc rychlotestů na koronavirus pro praktické lékaře. Testovat s nimi mají především ty, kterým končí povinná karanténa. Pro ty, kdo by se ale chtěli otestovat sami, a byli by třeba ochotni do toho i investovat, moc možností není. Oficiálně na volném trhu žádné rychlotesty k dostání nejsou.

U rychlotestů dovezených vládou z Číny se zpočátku řešilo, kdy a jak se mají správně používat. V počátku nemoci totiž mají jiné výsledky, než klasické laboratorní vyšetření. Někteří hygienici si stěžovali, že o tom nebyli jasně informováni.

„Testy slouží k primární detekci případů, u kterých již vznikly protilátky a onemocnění proběhlo. V první fázi onemocnění nejsou pozitivní, protilátky začnou stoupat mezi třetím až pátým dnem. To znamená, že citlivost testů je až od čtvrtého či pátého dne nemoci,“ sdělil webu E15 David Šíma z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Co si ale s takovou informací ten, kdo se chce testovat, počít?

V praxi mají tyto testy praktičtí lékaři používat při ukončování nařízené karantény. V tom případě by již nemocný neměl mít v krvi protilátky. Druhou možností je v případě příznaků otestovat dotyčného rychlotestem a při pozitivním výsledku provést pro ověření laboratorní test na přítomnost viru v DNA.

Jaké jsou pak další možnosti? Rychlotest je například pro pendlery cestující za prací do zahraničí poměrně zásadní věc. 

Kde koupit rychlotesty na koronavirus?

O preventivní využití rychlotestů mají zájem i zákazníci lékáren a e-shopů. Jenže jak sdělilo ministerstvo zdravotnictví, žádný dodavatel stále nezískal potřebnou certifikaci pro uvedení na trh Evropské unie. Ty, které mají nyní k dispozici zdravotníci, mohou vyhodnocovat jen odborníci. Na trhu proto oficiálně není řešení pro testy k dispozici. 

„V současné době není známo, že by byl na trh uveden test určený pro sebetestování v souladu s předpisy. Pokud někdo nabízí široké veřejnosti test určený pro použití zdravotnickým profesionálem, tak jedná v rozporu se zákonem,“ dodal za ministerstvo zdravotnictví Šíma.

S rychlotestem přišel také jeden z největších eshopů Alza.cz. Jenže ani ten ho zatím prodávat nemůže. Jejich dodavatel, společnost Lomina AG, neuspěla s žádostí o výjimku a musí si také opatřit potřebný certifikát, který zatím nemá.

„Proti rozhodnutí jsme se odvolali a dál běží proces certifikace, který nemůžeme nějak urychlit. Zatím zásobujeme nemocnice i lékaře, kteří si u nás rychlotesty objednávají, protože je nedostaly od státu a u nichž nemusíme mít onen certifikát pro prodej,“ upřesnil zástupce společnosti Lomina AG Michal Horáček.

Na internetu je pak různých dalších testů k dispozici řada. Odborníci ale varují před tím, že nabídka je tak nepřehledná, že se člověk může snadno „spálit“. Varuje před nimi například Státní ústav pro kontrolu léčiv. Na fungující „černý“ trh s testy upozornil ve své nedávné reportáži server aktualne.cz. Na internetu, ať už v menších specializovaných e-shopech, nebo na inzertních „bazarových“ serverech, je pak k mání několik typů a modelů údajných testů. „Jsou jiné než ty, které dovezla vláda nebo navezla Alza,“ uvádí například jeden z nich.