Překvapivým vítězem online MČR v bleskovém šachu je Kislinskij. Navara skončil stříbrný

Historicky první online mistrovství České republiky v bleskovém šachu se těšilo mimořádnému zájmu, zúčastnilo se jej 400 šachistů včetně reprezentantů. Šachy se tak staly jediným sportovním odvětvím, které mělo domácí šampionát v době nouzového stavu. Nejlépe si vedl ukrajinský rodák Alexej Kislinskij, jenž v celkovém hodnocení těsně předstihl českou jedničku Davida Navaru. Bronz bere Epaminondas Kourousis.

Navaru hned na začátku víkendového  turnaje zradilo internetové připojení, nestihl se do herny připojit včas a první partii tak ztratil kontumačně. Následně se však vydal na velkolepou stíhací jízdu a vybojoval stříbro.


Jak říkám...



„Je nejlepší zapomenout a prostě hrát dál, ale to mi nejde dobře, nejsem v tom tak silný. Nakonec se to nějak podařilo a se štěstím jsem skončil druhý. Je to také zkušenost, ale ten začátek byl opravdu nepříjemný. Vítězství Kislinského je překvapením, i když jde o velmistra a velmi silného bleskového hráče,“ řekl  David Navara, který Kislinského v jedenáctém kole celkem jednoznačně porazila a zapsala stejně jako pozdější vítěz 10,5 bodu.

„David Navara prokázal svoji extratřídu, ale uškodila mu jeho absence v prvním kole, kvůli níž měl pak horší pomocné hodnocení.  Vítězství Kislinského je překvapením, i když jde o velmistra a velmi silného bleskového hráče,“  řekl Martin Petr, předseda Šachového svazu ČR, jenž celý téměř 2,5 hodiny trvající turnaj pro web ČT sport komentoval.

Ukrajinský rodák, jenž MČR absolvoval z domova v Kyjevě, o svém triumfu rozhodl až v posledním kole, kde porazil Petra Hollana.

Celkem do turnaje na herně chess.com zasáhlo 400 hráčů z celé republiky, v jeden moment se tak hrálo 200 partií. O tom, že turnaj online je odlišný od hry za reálnou šachovnicí, svědčí i výsledky reprezentantů: David Navara se jako jediný prosadil na medailovou pozici, další velmistr Vojtěch Plát, autor myšlenky na uspořádání online MČR, skončil sedmý a třeba Zbyněk Hráček kvůli nepovedenému závěru až jedenáctý.

Mezi ženami zvítězila Olga Sikorová, česká jednička Joanna Worek skončila šestá. Zajímavostí je 53. místo teprve desetiletého Václava Fiňka, jednoho z nejlepších světových šachistů ve své kategorii.

Výsledky MČR podlehly důkladné kontrole anti-cheatingovým programem, jímž server chess.com disponuje. Tento software prověřuje, zda šachisté nehrají příliš mnoho „počítačových“ tahů. Účastníci českého šampionátu v online bleskovém šachu byli v tomto ohledu všichni poctiví. Regulérnosti turnaje pomohlo i to, že hráči byli registrovaní pod svým vlastním jménem.

Celý turnaj běžel živě na webu ČT sport a objevil se hned dvakrát v pořadu Branky, body, vteřiny.

Jak říkám...



„Byl to opravdu nádherný turnaj, navíc s velkou pozorností ze strany médií. Chtěl bych tímto poděkovat České televizi za zařazení šachu do programu vysílání. Asi jsme takto nehráli naposledy,“ uzavírá spokojený předseda ŠSČR Martin Petr. Kompletní záznam z online MČR v bleskovém šachu je dostupný na webu České televize. Kompletní výsledky a další informace jsou k dispozici na webu ŠSČR.

(rb, SportovníListy.cz, Šachový svaz ČR, foto: Petr Skála)