Hlavní obsah

Maršál Haftar ohlásil, že přebírá řízení Libye

Polní maršál Chalífa Haftar, jehož jednotky ovládají většinu Libye, v televizi ohlásil, že jeho armáda přebírá řízení země. Dohoda z marockého Schirátu z prosince 2015 o vytvoření mezinárodně uznávané vlády národní jednoty premiéra Fáize Sarrádže, která má pod kontrolou jen malé území kolem hlavního města Tripolisu, podle maršála přestává platit „jako součást temné minulosti”.

Foto: Esam Al-fetori, Reuters

Maršál Chalífa Haftar

Článek

„Vrchní velení ozbrojených sil přebírá řízení země a ohlašuje ukončení platnosti schirátské dohody,“ uvedl Haftar. „Nehledě na těžké období a břímě odpovědnosti přijímáme vůli národa a delegovaný mandát,“ dodal s tím, že armáda vyplní tužby lidu a zbaví jej strádání.

Maršál neupřesnil, jak „mandát národa“ získal, ani nenaznačil politické důsledky tohoto mandátu, zejména pokud jde o roli parlamentu sídlícího v Benghází na východě země a paralelní vlády, kterou vytvořil tento parlament, zvolený v roce 2014, poznamenala agentura AFP. Připomněla, že maršál už před třemi lety prohlašoval, že schirátská dohoda, představující podle OSN základ politického řešení situace, „vypršela“.

Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci o Libyi

Svět

„Lidé se musí stát pány svého osudu a demokraticky si vybrat budoucnost,“ prohlásil Haftar, kterého jeho odpůrci podezírají se snahy nastolit v zemi vojenskou diktaturu. Parlament se k Haftarově oznámení dosud nevyjádřil.

V Libyi, která je nestabilní od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, proti sobě stojí premiér Fáiz Sarrádž a polní maršál Chalífa Haftar, jehož jednotky ovládají většinu Libye. Ačkoli OSN vyzvala k příměří, aby se úřady mohly soustředit na boj proti koronaviru, v Tripolisu v polovině dubna boje zesílily. Boje o hlavní město trvají od loňska.

Reklama

Výběr článků

Načítám