Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matěj (32) vyrazil na testování, pokládal se za dobrý „vzorek“. Test udělali jen synovi (8)

Autor: ula - 
28. dubna 2020
06:00

Plošné testování imunity přilákalo od prvního dne davy zájemců. Už v sobotu se v Praze naplnila kapacita u všech věkových kategorií dospělých, testovat už se tak mohly jen děti a dospívající. Na testování vyrazil i Matěj (32) se svým synem Danem (8), nakonec podstoupil test pouze jeho syn. Matěj vyrazil na testování, protože jak řekl Blesk Zprávám, považuje se za dobrý vzorek pro studii, naopak nechápe, proč na testy vyrazili lidé, kteří trávili veškerý čas doma. Jak testy probíhaly a dopadly?

Matěj nejprve přemýšlel, že se synem vyrazí už dříve než o víkendu. Odradily ho však fronty, které viděl na fotografiích v médiích. Nakonec vyrazil se synem v sobotu. Matěj šel kvůli tomu, že se považuje za dobrý „vzorek“ pro výzkum.

„Chodím často ven, i když pracuji z domova. Nakupuji, chodíme s rodinou na procházky, několikrát jsem byl v kanceláři, takže jsem měl více možností se s případnou nákazou potkat,“ řekl Matěj Blesk Zprávám. Syna vzal zejména proto, protože měl nedávno horečku, ta ale trvala jen jeden den. „Proto jsme chtěli zjistit, zda už třeba nemá protilátky, “ dodává Matěj.

Z Karláku na Mírák

Nejdříve vyrazili do testovacího stanu u Karlova náměstí v Praze. „Tam byla fronta asi 80 lidí. Mně už řekli, že dospělé netestují, ale že máme jít na náměstí Míru, že tam začnou testovat děti. Když jsme tam dorazili, bylo tam výrazně méně lidí. Ve frontě jsme čekali asi 20 minut. Všichni dodržovali rozestupy, nikdo se naštěstí nestrkal,“ popsal Matěj situaci o víkendu.

Nejdříve Matěj vyplnil souhlas se zpracováním osobních údajů a jako zákonný zástupce vyplnil za syna dotazník. „Byly tam otázky, zda chodil do školy, jestli má sourozence, kolik nás žije v jedné domácnosti, zda prodělal od ledna nějakou nemoc nebo jestli byl v zahraničí,“ vyjmenovává Matěj.

Daniel: Odběr štípal

Do odběrového stanu se synem otec nesměl. Podle instrukcí poslal syna s papíry do prvního stanu, ačkoliv se podle Matějových slov voják spletl a měl poslat otce se synem ještě k vyřízení potřebné dokumentace. Daniel to nakonec zvládl sám.

„Pak jsem šel do stanu, tam byl zelený stůl a pán mi píchnul injekci,“ říká Daniel. Na dotaz, zda to bolelo, viditelně zaváhá, než řekne ne.

„No, možná to štípalo,“ připustí chlapec s tím, že si musel před i po odběru několikrát vydezinfikovat ruce.

Pak už se čekalo jen na vyvolání čísla. „Vzali nás částečně do stanu, aby neříkali výsledek před ostatními. Předali nám list, že Daniel je negativní, což znamená, že nemá proti covid-19 žádné protilátky,“ říká k výsledku syna Matěj.

Matěj se svým synem vyrazil v Praze na plošné testování. Matěj se svým synem vyrazil v Praze na plošné testování. | Archiv Matěje

O samotném testování si Matěj myslí, že je potřeba, ale podle něj záleží na populaci, která se na něj rozhodne jít.  „Když vezmu vlastní zkušenost ze svého okolí – známí v seniorském věku jsou celou dobu zavření doma nebo jezdí autem a jeli se otestovat, takže ti neměli šanci se s nákazou setkat. Lidi by měli více přemýšlet, zda na testování jít,“ myslí si Matěj.

Otázce, proč si myslí, že o testování byl takový zájem, se mladý muž pobaveně zasměje: „Proč? Protože to bylo zadarmo. Test na protilátku stojí běžně přes tisíc korun.“ 

Video  Čtyři hodiny, 300 metrů dlouhá fronta a chaos! Brňané trpěli ve frontě na koronatesty.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa