Lékařská pohotovost na Dubině končí. Od května bude v Pardubické nemocnici

28. duben 2020 10:20

Lékařská pohotovost pro dospělé na pardubické Dubině ukončí svůj provoz už tento týden. Lékař Vítězslav Novohradský, který ji tam v soukromé ordinaci provozoval před nedávnem kraji vypověděl smlouvu o poskytování těchto služeb. Pardubický kraj teď s praktickými lékaři řeší další postup.

Pohotovost pro dospělé na okraji pardubického sídliště Dubina fungovala 12 let. Teď bude, stejně jako v ostatních okresech, pohotovost v areálu nemocnice. „Vzhledem k tomu, že došlo k výpovědi z jeho strany k 30. dubnu, tak jsme nuceni tuto službu poskytnout my. Jsme přesvědčeni, že pacienti jsou zvyklí chodit do nemocnic akutní péče, proto se může ukázat, že i lokace nové ordinace bude vhodnější,“ říká hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Ordinace, která není

Problém ale je, že žádná ordinace zatím v nemocnici připravená není. Po nezbytně dlouhou dobu proto budou lékařskou pohotovost zajišťovat ambulance jednotlivých oddělení.

„Péče zůstane zachovaná v podstatě kontinuálně. Pacienti před otevřením samostatné pohotovosti budou nasměrováni na příslušná oddělení, kde se o ně postarají zdravotníci v rámci své ústavní pohotovostní služby,“ říká mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová.

Zhruba od poloviny května by měla v areálu nemocnice začít fungovat opět lékařská pohotovost, kde budou sloužit praktici. Kraj s nimi ale nejdřív musí dojednat podmínky.

„Samozřejmě jednáme o ceně, o hodinové sazbě a jinak nás zajímají podmínky, v jakých prostorách se to bude odehrávat, čím budou prostory vybavené, jak bude fungovat e-recept, prostě všechny takové náležitosti chodu ordinace,“ říká předsedkyně krajského sdružení praktických lékařů Kateřina Nechvátalová.

Praktiků ochotných na pohotovosti sloužit by podle ní mělo být dost. „Já jsem přesvědčená, že přestože ten termín je pro nás dost šibeniční a vyjednávání stále pokračuje, tak že nás bude víc. Že se určitě některý z kolegů najde.“

Nemocnice už má vytipované prostory. Lékařská pohotovost by zhruba od poloviny května mohla být v budově číslo 8, kde dřív bývalo plicní oddělení.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související