Hlavní obsah

Snížíme peníze na odměny, napsal ředitel Homolky zaměstnancům

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení pražské Nemocnice Na Homolce zaslalo svým zaměstnancům dopis, který naznačuje, že mohou přijít o odměny. Nemocnice přitom zřídila speciální oddělení na léčbu pacientů s koronavirem a její zaměstnanci byli v uplynulých týdnech pod mnohem větším tlakem než dříve. Podle mluvčí Homolky jde o nedorozumění a celkové odměny budou naopak vyšší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Dopis podepsaný ředitelem nemocnice Petrem Poloučkem, který má Právo k dispozici, ale moc možností k interpretacím nedává. „Vedení nemocnice rozhodlo o snížení objemu finančních prostředků určených na výplatu pravidelných mimořádných odměn za měsíc duben 2020,“ píše ředitel zaměstnancům.

Nemocnice se podle něj vinou koronavirové pandemie dostala do tísně: v důsledku mimořádných opatření se omezil provoz, poskytovala pouze akutní a nezbytně nutnou péči.

Snaží se ušetřit, kde můžou, a odneseme to my
zaměstnanec

„Tato vynucená opatření se nutně odrazila na výkonnosti celé nemocnice, a proto jsme nebyli schopni dodržet plán produkce, který byl nastaven a který úzce souvisí s příjmy nemocnice. S ohledem na předpokládané výrazné výpadky finančních příjmů bylo vedení nemocnice nuceno, z důvodů zachování stabilní ekonomické situace, na tuto situaci zareagovat,“ napsal Polouček s tím, že vedení nyní jedná s ministerstvem zdravotnictví i s pojišťovnami o krizové úpravě podmínek financování péče.

„V momentě, kdy se provoz navrátí na standardní úroveň, systém odměňování bude znovu navrácen do původní podoby,“ slíbil.

Foto: Právo

Právu tuto skutečnost potvrdil i jeden ze zaměstnanců nemocnice, který si nepřál být jmenován. „Ještě to prý není oficiální a vedení si to chce promyslet. Snaží se ušetřit, kde můžou, a odneseme to my,“ řekl Právu zaměstnanec.

Nepochopili, že „nižší“ znamená „vyšší“

Tisková mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová Právu řekla, že se jedná o nepochopení interního sdělení ředitele nemocnice zaměstnancům. „Celkový objem vyplácených odměn bude naopak vyšší,“ uvedla Dostálová.

Mluvčí nemocnice posléze Právu zaslala obsáhlé vyjádření, ze kterého vyplývá, že pracovníci na covidovém oddělení dostanou mimořádné odměny, jak nemocnice slíbila už dříve. "Tyto odměny budou vyplaceny beze změny a jejich výše se bude pohybovat přes osm milionů korun," uvedla.

Ostatní dostanou méně

Nemocnice má podle ní interně nastavený detailní odměňovací systém, na základě kterého měsíčně vyplácí mimořádné odměny za nadstandardní pracovní výkony a splnění dílčích měsíčních ukazatelů, které jsou navázány především na výkonost nemocnice. "Objem finančních prostředků určených na mimořádné měsíční odměny vázané na produkci jsme pouze snížili," uvedla mluvčí. Zaměstnancům takto vyplatí tři miliony korun.

"Celkový objem vyplacených finančních prostředků určených na mimořádné odměny zaměstnancům NNH za měsíc duben 2020 očekáváme oproti minulým měsícům naopak vyšší, tj. cca 11 milionů korun," doplnila. V tom je ovšem započítáno oněch mimořádných osm milionů pro pracovníky na oddělení covid.

Babiš: Zdravotnictví na prvním místě

V důsledku koronavirové pandemie se vláda nedávno usnesla, že české zdravotnictví je potřeba víc finančně podpořit: navýšila například platby za státní pojištěnce. „Epidemie nám otevřela oči a ukázala, že zdravotnictví musí být na prvním místě,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Právo premiér Andrej Babiš.

Babiš: Epidemie nám otevřela oči, zdravotníky musíme pořádně zaplatit

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám