100 let od první olympijské medaile. Jak jediný gól znamenal historický bronz

28. dubna 2020, 13:44

Václav Jáchim

Český hokej má bohatou historii, velké úspěchy zaznamenal i na olympijských hrách. Ve středu to bude přesně sto let, kdy československý výběr vybojoval pod pěti kruhy první medaili. Legendární Peka, Palouš, Káďa, Vindyš a spol. přivezli z belgických Antverp bronz, stačil jim k tomu jediný gól. V závěrečném duelu ho vstřelil Josef Šroubek, Čechoslováci v klíčové bitvě porazili Švédsko 1:0.

Z dnešního pohledu to byl sportovní pravěk. Naši hokejisté se v belgických Antverpách poprvé utkali s týmy Kanady a Spojených států, oba duely prohráli a inkasovali přes třicet gólů. Reprezentanti nedávno vzniklého státu až na místě poznali, jak se hraje za Atlantikem, seznámili se také s mnohem kvalitnější výstrojí.

Unikátem bylo, že turnaj proběhl v rámci letní olympiády, v dubnu 1920. Hokej byl tehdy ukázkovým sportem a volně navázal na krasobruslení, které v roce 1908 poprvé hostily letní hry v Londýně. Zámořští soupeři měli k dispozici haly. Švýcaři využívali přípravu v Alpách, kde působilo i několik Švédů.

Čechoslováci? Ti byli od zimy bez ledu. Krátce pobyli na Štrbském Plese, ale příliš si nezabruslili. V Praze hráli tenis či fotbal, před cestou do Belgie sbalili dohromady 15 (!) hokejek a vydali se na třídenní cestu vlakem. S hokejem po první světové válce skončil Jaroslav Jarkovský, další hvězda té doby Jaroslav Jirkovský se ještě nevrátil z ruského zajetí. Kádr čítal deset hráčů včetně náhradníka Karla Kotrby.

Kanaďané a my? Jako pápěrky proti pořízkům

Olympijský turnaj probíhal v Ledovém paláci v Antverpách, až v roce 1982 byl turnaj dodatečně prohlášen za historicky první mistrovství světa. Naši hokejisté chtěli navázat ne předválečné úspěchy, výběr Čech se zúčastnil čtyř mistrovství Evropy a třikrát slavil prvenství. Jenže Kanada a USA – to byly tenkrát nepřekonatelné překážky.

Javorové listy reprezentoval tým Winnipeg Falcons, za který hráli potomci přistěhovalců z Islandu. Ve znaku měli sokola a doma v Kanadě se po triumfu netěšili velké popularitě. Zástupci Hockey Canada dlouho za první olympijské vítěze uznávali mužstvo Toronto Granites z roku 1924, až po desítkách let došlo ke změně. A na památku šampionů z Antverp nastoupili Kanaďané v úvodním duelu Světového poháru 2004 proti USA v replikách dresů z roku 1920.

Také Američané měli tehdy v Belgii nespornou kvalitu, hokej mistrně ovládalo několik naturalizovaných Kanaďanů s pasem nové země. Zámořští hráči měli výhodu v mnohem kvalitnější výstroji. Brankáři Jan Peka a Karel Wälzer například chytali v rukavičkách jako na ples. 

„V našem skromném vybavení jsme si připadali jako pápěrky proti těmto pořízkům, navlečeným do kůže, plsti, řemení a vložek z hliníkového plechu. Oči jsme mohli nechat na jejich „hagenkách“, nožích s hliníkovými ploškami, se závistí jsme si prohlíželi i jejich zásobu holí. Ještě víc nás však očarovala kanadská bruslařská technika. Pohybovali se po ledě jako ďasi,“ vzpomínal středopolař Karel Hartmann.

Byly to tím pádem jednoznačné zápasy, Čechoslováci proti jasně nejlepším soupeřům neměli nárok. Ale šanci na úspěch jim dal program turnaje, hrálo se podle tzv. Bergvallova systému, který se liší od play off současnosti. Poražení finalisté boje o zlato Švédové nezískali stříbrnou medaili, ale s ostatními týmy, které prohrály (ČSR a USA) s vítězem finále (Kanada) hráli znovu o stříbrnou medaili.

Čechoslováci hráli třikrát, Švédové šestkrát. Rozhodl Šroubek

Mužstva, která prohrála s poraženým finalistou (Belgie a Francie) o stříbro neusilovala, ale v případě, že by poražený finalista skutečně stříbrnou medaili získal, což se v tomto případě nestalo, zapojila by se do boje o bronzovou medaili. V utkání o stříbrnou příčku se hrálo stejným systémem jako o zlato.

Českoslovenští hokejisté zahájili turnaj porážkou 0:15 s Kanadou, v boji o stříbro měli volný los a pak podlehli Američanům 0:16. O bronzovou medaili poté usilovali společně se Švédy a Švýcary. Čechoslováci měli znovu volný los, ve druhém semifinále vyhrálo Švédsko nad Švýcarskem 4:1.

Švédové sehráli šest utkání, naši hokejisté jen tři, díky tomu měli určitě víc sil. Ale historie se neptá. Finále o bronzové medaile nakonec rozhodla jediná branka Josefa Šroubka ze třetí minuty, díky níž československý výběr slavil historicky první medaili našeho hokeje pod pěti kruhy!

Tenhle výsledek byl pro další vývoj tuzemského hokeje mimořádně důležitý. Mimo jiné potvrdil, že reprezentanti nedávno vzniklé země jsou stále nejlepší na kontinentu. Mušketýři s hokejkou věřili, že když si osvojí patřičné návyky a získají kvalitní výstroj, jednou přijde doba, kdy dokáží porazit i soky ze zámoří.

Další olympijskou medaili slavili Čechoslováci až o 28 let později, na hrách ve Svatém Mořici. S Kanadou tam remizovali 0:0. Zatímco v Antverpách jediný gól pomohl k bronzu, tehdy jedna branka chyběla k senzačnímu zlatu...

Fakta z turnaje na letních OH 1920

Termín a místo konání: 24. - 30. dubna, Antverpy, Belgie

Pořadí: 1. Kanada, 2. USA, 3. ČSR, 4. Švédsko, 5. Švýcarsko, 6. Belgie, Francie.

Výsledky našeho mužstva: Kanada 0:15, USA 0:16, Švédsko 1:0.

Zápasy o zlato: 
Čtvrtfinále: Kanada – ČSR 15:0, USA – Švýcarsko 29:0, Švédsko – Belgie 8:0, Francie volný los. Semifinále: Kanada – USA 2:0, Švédsko – Francie 4:0. Finále: Kanada – Švédsko 12:1.

Zápasy o stříbro:
Semifinále: USA – Švédsko 7:0, ČSR volný los. Finále: USA – ČSR 16:0.

Zápasy o bronz:
Semifinále: Švédsko – Švýcarsko 4:0, ČSR volný los. Finále: ČSR – Švédsko 1:0.

Sestavy medailistů:

1. Kanada: Walter Byron – Konrad Johannesson, Robert Benson – Allan Woodman – Frank Fredrikson, Haldor Halderson, Magnus Goodman, Chris Fridfinnson.

2. USA: Cyril Weidenborner, Raymond Bonney – Leon Tuck, Edward Fitzgerald – Francies Goheen – Anthony Conroy, Joseph McCormick, Herbert Drury, George Geran, Francis Synott.

3. ČSR: Jan Peka, Karel Wälzer – Jan Palouš, Otakar Vindyš – Karel Hartmann – Josef Šroubek, Josef Loos, Valentin Loos, Karel Pešek "Káďa", Karel Kotrba. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz