Hlavní obsah

Brity děsí přízrak druhého vrcholu nákazy

Právo, mcm

Razantní opatření proti šíření koronaviru mají podle britského deníku The Daily Telegraph svůj rub. Roste riziko druhé vlny epidemie, která bude daleko silnější než ta nynější. Její vyvrcholení by mohlo přijít v půli prosince.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Neexistuje téměř žádná kolektivní imunita, zato je tu riziko druhého vyvrcholení, pokud nynější opatření uvolníme a ničím je nenahradíme,“ varoval profesor Neil Ferguson z Imperial College London, pod jehož vedením vznikla zpráva, která změnila britskou politiku.

Až poté, co Ferguson a jeho lidé varovali, že původní postup britské vlády si vyžádá více než čtvrt milionu obětí, sáhl londýnský kabinet k rozsáhlým izolačním opatřením s cílem zastavit šíření koronaviru.

Teplo, slunce a vlhkost koronavirus oslabují, míní vědci v USA

Koronavirus

Obavy z druhé vlny panují i v USA. „Rýsuje se možnost, že úder viru na naši zemi bude ještě hůře zvladatelný než ten nynější,“ řekl listu The Washington Post Robert Redfield, šéf amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Obtíže podle něj jen vzrostou, pokud bude druhá vlna covidu-19 souběžná s každoroční epidemií chřipky.

Onemocněl jen zlomek

Dosavadní opatření proti nemoci dodržovali i Britové do té míry, že ve většině země ubylo podle odhadů 73 procent kontaktů mimo domov a na pracovištích se kontakty omezily o více než polovinu. Vláda přitom předpokládala, že v důsledku jejích opatření ubude 75 procent kontaktů mimo domov a na pracovištích jich bude o čtvrtinu méně.

Německo se už chystá na druhou vlnu epidemie

Koronavirus

Britští experti ale varovali: „Čím úspěšnější je strategie dočasného potlačení (nemoci), tím větší pozdější epidemie se očekává – pokud nebude vakcína – v důsledku chybějící kolektivní imunity.“

Experti z vládní Vědecké poradní skupiny pro mimořádné situace soudí, že se nakazilo jen pět procent Britů. Odpovídalo by to výsledkům šetření ve Francii, kde jsou podle Pasteurova institutu čísla podobná.

Čísla ale mohou být zkreslená. V úterý britský statistický úřad ONS informoval, že obětí koronaviru je víc, ale nedostanou se do oficiálních statistik, protože jde o úmrtí mimo nemocnice. ONS jen mezi 10. a 24 dubnem eviduje 4343 úmrtí spojených s koronavirem v anglických domovech důchodců. Agentura Reuters uvedla, že k 17. dubnu bylo mrtvých v Anglii a Walesu o 52 procent více, než kolik jich hlásily nemocnice.

Velká Británie k úternímu odpoledni oficiálně evidovala přes 157 tisíc nakažených a přes 21 tisíc mrtvých s covidem-19.

„Unavený a opotřebovaný” Boris Johnson už nehýří optimismem

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám