Dnes Středa - skorojasno 5°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 2°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
KomentářePolitika

Marvanová: Kritika projektu dostupného družstevního bydlení ze strany Prahy Sobě se nezakládá na faktech

Radní hl. m. Prahy Hana Kordová Marvanová (STAN, Spojené síly pro Prahu) zásadně odmítá kritiku, která zazněla v tiskovém prohlášení Praha Sobě z úst Pavla Zelenky a Pavla Světlíka, týkající se Projektu dostupného bydlení. Považuje ji za naprosté neporozumění odbornému materiálu a principům, na kterých funguje bytové družstevnictví. Zároveň radní považuje za naprosto nepřijatelný způsob, jak se k projektu zástupci Praha Sobě mediálně vyjadřují, aniž by jej předem podrobně prostudovali a své připomínky si nechali vysvětlit od odborníků, zejména když se k podpoře projektu zavázali v koaliční smlouvě.

Jádrem kritiky Projektu dostupného družstevního bydlení, s níž vystoupili představitelé Prahy Sobě, je, že návrh údajně nesplňuje zadání, není výhodný ani pro družstevníky ani pro město, jen pro developery, a dokonce jej absurdně označují za podvod na Pražanech. Toto tvrzení založili na argumentech, které jsou vysloveně nepravdivé.

Radní Hana Kordová Marvanová k tomu připojuje: „Velmi mě mrzí, že je projekt takto shazován ze stolu, aniž by výhradám předcházela skutečně věcná a odborná diskuse. Praha Sobě si totiž vzala na prostudování dokumentu, který ovšem již dvakrát mediálně zkritizovala, čas do 11. května. Z výhrad je evidentní, že její experti by především měli nastudovat, co znamená princip družstevnictví obecně a jakými se řídí pravidly. Ta jsou totiž předem velmi přesně nastavena v souladu se zákony a jsou velmi demokratická, takže například stejný hlas má v družstvu nájemce toho nejmenšího bytu jako město, které jich bude mít k dispozici třetinu.“

„Velmi mě vadí, když koaliční partneři označují práci druhých slovy jako je podvod na voličích. Místo expresivních útoků bych čekal věcnou diskusi,“ zastal se radní Kordové Marvanové předseda klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

Shrňme si hlavní mýty, které bez odborné kompetence a podrobného prostudování projektu šíří Praha Sobě:

Začněme od pozemku. Developerovi žádný pozemek nikdo neposkytne, protože pozemek Praha poskytne bytovému družstvu na základě práva stavby. Následně bude mít bytové družstvo právo získat pozemek do vlastnictví. Pravidla odkupu budou jasně stanovena ve smlouvě o zřízení práva stavby, a pokud by družstevníci o odkup zájem neměli, podle předem daných pravidel o vypořádání dostanou svou investici zpět a dále bydlí v městském bytě. Pokud by město nechtělo pozemek družstvu prodat, soud mu to nařídí, protože na převod pozemku budou mít družstevníci právní nárok. Určit v tuto chvíli cenu pozemku, kterou uhradí družstvo městu za několik desítek let, jak požaduje Praha Sobě, není právně možné, protože by to odporovalo zákonu.

Developer v žádném případě nevykonává správu domu, natož po dobu 35 let, jak mylně tvrdí Pavel Světlík. O tom, kdo bude vykonávat správu domu, rozhodují sami družstevníci. Zřejmě experti Prahy Sobě neporozuměli principům rozhodování v bytovém družstvu. 

To, že město má v družstvu třetinu bytů a za ně složí čtvrtinu jejich ceny je v souladu s tím, že stejná práva i povinnosti jako ostatní družstevníci a má zájem si nechat postavit byty pro své zaměstnance. V každém případě pro město i družstevníky je cena bytu, kterou splácejí, o třetinu nižší, nežli jsou ceny tržní, protože při zahájení výstavby nemusí družstvo kupovat pozemek. Právě v tom spočívá pomoc Prahy, tedy v poskytnutí pozemků bez nutnosti uhradit jejich kupní cenu při zahájení výstavby.

Tvrzení, že vítězem je developer, je naprosto absurdní. Všichni se shodneme na tom, že někdo ten dům postavit musí, a proto se výstavba bez partnera, který je schopen ji zajistit, neobejde. Partner, kterého město vybere a který zajistí tuto výstavbu, však staví pro bytové družstvo, které je investorem a jehož členové získají k bytům nájemní právo. V nájmu pak členové družstva splácí úvěr, který si vzalo na výstavbu bytové družstvo.

Pokud jde o finanční stránku, družstevní bydlení vždy bylo podmíněno vstupním vkladem ve výši 25 procent z ceny bytu. V projektu se nenavrhuje, aby si na vstupní vklad zájemce o bydlení vzal spotřebitelský úvěr, jak se mylně uvádí ve stanovisku Praha Sobě. Obvykle si lidé na to, aby si pořídili družstevní byt, předem spoří, eventuálně jim půjčí nebo dají část rodiče. Je tedy třeba vycházet z modelového nájemného během splácení anuity, a to je o třetinu nižší než nájemné tržní. Pro úplnost je třeba dodat, že takové nájemné mohou splácet lidé, kteří jsou na mediánu mezd.

Toto je jen souhrn největších nesmyslů, které Pavel Zelenka a Pavel Světlík ve své kritice prezentují, ačkoli jim mnohé z těchto věcí autoři průvodní analýzy, právníci a ekonomové již při jednání příslušné komise vysvětlovali.

„Zejména v současné situaci koronavirové ekonomické krize považuji za klíčové nabídnout lidem pomoc k cenově dostupnějšímu bydlení, což umožňuje výstavba družstevního bydlení s podporou města, která má u nás víc než stoletou tradici. Je pro mě nepochopitelné, že Praha Sobě tento nástroj pomoci lidem k dostupnějšímu bydlení odmítá,“ dodává radní Kordová Marvanová.

Tisková zpráva Hany Kordové Marvanové

Pražská radní svou dnešní tiskovou zprávou reagovala na včera zveřejněnou kritiku ze strany Prahy Sobě, o které jsme informovali zde:

Články uveřejněné v rubrice KOMENTÁŘE nemusí vyjadřovat stanoviska a názory redakce 
 


Praha 6 odsouhlasila stanovisko k budoucnosti Stadionu Evžena Rošického na Strahově

6. dubna 2024 v 08:51

Na začátku příštího týdne končí lhůta pro podání soutěžních nabídek na budoucnost Stadionu Evžena Rošického. Termín pro podání žádostí je 8. dubna. „Pevně věřím, že vše dobře dopadne a Strahov znovu ožije sportem. Pro Prahu 6 jiná než sportovní funkce není a nebude přijatelná,“ řekl Jakub Stárek...

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Měla by Česká republika zlegalizovat konopí? Zeptali jsme se odborníků

28. března 2024 v 06:28

Německo od 1. dubna částečně zlegalizuje konzumaci konopí pro rekreační účely. S tím, že lidé budou moci mít doma až 50 gramů této měkké drogy a pěstovat pro svou potřebu nejvýše tři rostliny. V Česku je nyní, stejně jako v Německu, legální užívání konopí pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou...

Další články
Nahoru