Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přikryl nesmí v Polsku z domu. Problém nebude ve fyzičce, ale v herní praxi, obavá se před restartem

Někde se opatření uvolňují, v Polsku zvolili před restartem fotbalové ligy naopak přísnou čtrnáctidenní karanténu. V domácí izolaci je i český ofenzivní univerzál Jagiellonie Bialystok Tomáš Přikryl, jenž si nemůže jít ven ani zaběhat. Je ale rád, že vedení ligy jako jedno z prvních v Evropě už oznámilo termín znovuzahájení soutěže.

Tomáš Přikryl
zdroj: Fotbalovalvicata.cz/

"Je to tady takové ve vlnách. Nemohlo se chodit ven, byly zavřené parky, zapečetěné páskami jak od policie. Nemohlo se do lesů. Teď to tu zase trochu rozvolnili. Začaly se povinně nosit roušky, nesmí být hodně lidí u sebe, ale zase se smí chodit do parků, lidi jezdí na kolech. Nám to však liga spíš zpřísnila. Všichni, kteří se chtějí zúčastnit zápasů, tedy hráči i realizační tým, jsou v povinné karanténě," řekl Přikryl.

Sedmadvacetiletý odchovanec Olomouce je v izolaci od minulého pondělí, tedy více než týden. "Nemůžeme vůbec chodit ven. Než začala ta karanténa, nám každému klub rozvezl spinningová kola. Takže člověk doma jede na kole a zaposiluje si. Ale fotbal je o běhání," podotkl.

"Naštěstí tady mám rodinu, bez ní by to bylo mnohem horší. Každý den si dvakrát měřím teplotu - ráno a večer. Máme on-line dotazníky, kde vyplňujeme, jak se cítíme, jestli nemáme nějaké problémy. A to pak odesíláme," řekl bývalý hráč Olomouce, Dukly, Sparty a Mladé Boleslavi.

Profesionální fotbalisté jsou zavřeni doma, přestože jinak občanům polská vláda opatření uvolnila. "Nevím, proč to udělali, ale podle mě se chtěli chránit před tím začátkem. Hráči budou dva týdny izolovaní a pak půjdou na testy, takže by všichni měli být v pořádku. Asi chtěli mít jistotu, aby fakt všichni byli zdraví a začalo se s čistým stolem. Pak by se dalo třeba lehčeji dohledat, kdyby někdo onemocněl," přemítal Přikryl.

Den D 29. května

Od začátku příštího týdne se budou moci hráči po skupinkách podobně jako v Česku vrátit do tréninku a od 11. května se začnou připravovat už plnohodnotně jako celý tým. Přerušená liga se v Polsku rozběhne 29. května, termín znovuzahájení zná jako jedna z prvních v Evropě.

"Před 11. květnem by měl celý tým jít na testy. Když bude vše v pohodě, měli by to uvolnit. Pak to vychází na nějaké necelé tři týdny přípravy. Je to už trošku optimističtější. Jak člověk ví nějaké datum, je to nadějné," řekl Přikryl, který je sám zvědavý, jak budou zápasy vypadat.

"Člověk může hrát aspoň hry, i když přátelské zápasy tam nebudou, což je asi ten největší problém. To myslím, že bude chybět. Problém nebude v naběhaných kilometrech a ve fyzičce, ale v herní praxi. I když je klasická pauza dva týdny a pak má člověk pět týdnů přípravy, kdy tam jsou přátelské zápasy, první mistráky jsou stejně takové kostrbaté," srovnával.

V týmu působí se záložníkem Martinem Pospíšilem, během koronavirové krize se ale ani jednou neviděli. "Jsme v kontaktu jen po telefonu. Běhat jsme spolu nechodili, klub nám to nedoporučoval. Říkali, ať každý běháme individuálně. Jsme tady odříznutí. Martin navíc bydlí trochu jinde. Bylo to tu doopravdy přísné, když byl zákaz vycházení. Bydlí tam, kde je více baráků, a říkal, že policie hlídala pomocí vrtulníků a dronů, jestli se lidé neshlukují a nesetkávají na zahradách. Hlídali i takový plácek, který vidím z balkonu já," líčil Přikryl.

Prázdné a smutné dohrávání

V Polsku se bude liga stejně jako v dalších zemích nějakou dobu hrát bez diváků. "Je tu dost stadionů pro 30, 40 tisíc lidí, jak tu bylo Euro (2012). Takže to bude takové prázdné a smutné. Ale nedá se nic dělat. Je dobře, že se liga zvládne dohrát. Než ji ukončit teď a pak se potkat někdy v září. Můj názor je, že se situace v červenci, srpnu nebo září tolik nezlepší, abychom řekli, že začneme hrát s diváky. Po celém světě to asi bude strašit dál a je potřeba se s tím nějak sžít," uvažoval.

Bialystoku patří v přerušené soutěži osmé místo, na druhou příčku ale ztrácí jen šest bodů. "Výsledkově jsme se před tou pauzou chytili. Vypadá to, že se bude hrát náročně, anglické týdny, takže se to může ještě hodně zamíchat. Tabulka je poměrně nacvakaná. Doufám, že budeme pokračovat v sérii vítězství a ještě se přiblížíme k evropským pohárům," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články