Omezený počet cvičenců, rozestupy minimálně dva metry a zákaz vstupu do šaten či sprch představují průřez podmínek, které musí fitcentra dodržovat. Otevřela se s předstihem, původní plán totiž počítal až s 11. květnem. V Liberci přivítala první návštěvníky i posilovna Power Fitness. „Otevření předcházelo kompletní vydezinfikování všech pomůcek a strojů. Budeme aktuálně dbát na zvýšenou hygienu, to je nejdůležitější,“ řekl majitel posilovny Martin Třešňák. Uzavření využili ke kompletnímu úklidu prostor, promazání a seřízení posilovacích strojů včetně nových polstrování či opravě elektroinstalace. „Ztráta je v tuto chvíli obrovská, nájem zaplatit musíme a stát zatím nijak neřeší konkrétní otázky kompenzací pro firmy. Budeme rádi, když tuto situaci zvládneme a budeme moci nadále poskytovat naše služby návštěvníkům,“ uvedl Třešňák.

Krajská vědecká knihovna v Liberci
Knihovny na Liberecku otevírají. Provoz bude zatím omezený

Jedním z prvních návštěvníků byl i Martin Jungmann, který už nemohl dospat. „Do fitka jsem vyrazil, protože jsem si už potřeboval po šesti týdnech konečně zacvičit s pořádnými činkami. V roušce se necvičilo úplně nejhůře, ale u některých cviků, jako je bench press nebo dřep, mi chyběl kyslík,“ popsal.

V pondělí se uskutečnily první individuální tréninky v libereckém studiu Yogaholick. Po dobu uzavření probíhaly jógové lekce a hodiny funkčního tréninku ve virtuálním světě. „Museli jsme předělat rozvrh, abychom vyhověli kapacitním omezením na počet cvičících. Prostory dezinfikujeme a čistíme pravidelně, v tomto směru se pro nás nic nezměnilo. Spíše jsme se snažili vymyslet koncept cvičení a doladit detaily,“ řekl jeden z majitelů studia Adam Knop.

Počet cvičenců omezili na osm, jednou denně proběhne lekce jógy. Budou je vysílat živě, aby si doma mohli zacvičit i ti, na které nezbylo volné místo. „Více než brečení nad rozlitým mlékem jsme se snažili adaptovat a fungovat dál. Samozřejmě se nás dotkla i finanční ztráta, ale jako podnikatel jsem měl nárok na jednorázovou finanční podporu ze strany státu,“ dodal Knop.

O obnovené individuální lekce je zájem. „O víkendu jsem obeslal své klienty a od všech se mi dostala pozitivní zpětná vazba. Řada z nich projevila solidaritu a chtěli nás podporovat i v době, kdy fyzické tréninky nemohly probíhat,“ svěřil se trenér.

Martina Nekola se zamilovala do cestování.
Martina Nekola se zamilovala do cestování. Plní si sny

Jeho slova potvrzuje i paní Jana z Liberce, která si dnes dorazila zacvičit. „Už jsem se těšila, až se zase protáhnu a odreaguji se od všech zpráv a aktuálního dění kolem koronaviru. Proto jsem vítala, když se studio opět otevřelo. Cvičení v roušce není sice úplně ideální, ale co vás nezabije, to vás posílí,“ řekla.

V libereckém Mixgymu upravili ceník, připravili pro zájemce slevu 10 % na permanentky. Kromě dodržování pravidel doporučují spíše dopolední hodiny pro lepší komfort u cvičení s dodržováním odstupu. Českolipané toužící po fyzické aktivitě mohou zase navštívit Cardio Fitness, které si během zavření pro zájemce připravovalo on-line vysílání. Otevřelo se i Fitness Centrum Lípa. V Jablonci se otevřelo např. SuperFitness.

Jakub Mirovský otevře studio KB5 příští pondělí, 4. května. Aktuálně připravuje prostor, označuje rozestupy a zajišťuje dezinfekci.