Michal Koštuřík
28. dubna 2020 • 20:50

Jak si miláček národa Bílek vykopal Španělsko. Kam ho Sparta nepustila?

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na italský šampionát odjel jako úřadující fotbalista roku a po něm se dočkal zahraničního angažmá v Betisu Sevilla. „Byl jsem na vrcholu,“ přiznává Michal Bílek, tehdy pětadvacetiletý obránce či záložník Venglošova a Ježkova výběru. Z MS 1990 si vybavuje zejména obrovskou masu československých fanoušků, výbornou atmosféru v týmu a čtvrtfinálovou křivdu.



Odehrál všech pět utkání na turnaji, proti USA i Rakousku skóroval z penalty. Bez Michala Bílka se před třiceti lety reprezentace neobešla, patřil k miláčkům národa.

Dnes je koučem národního týmu Kazachstánu, v daleké východní zemi na tehdejší šampionát pro Sport zavzpomínal. „V hlavě mám hlavně první zápas ve Florencii, kam přijela spousta lidí od nás,“ vrátil se v čase do června roku 1990.

O pár měsíců dříve se po sametové revoluci uvolnily hranice a pocítili to i fotbalisté. Najednou mohli svobodně přijímat lukrativní nabídky z ciziny a v hledišti měli hromadu fanoušků. Do Itálie se jich sjely tisíce. Především na první dvě bitvy ve Florencii s USA a s Rakouskem.

„Na něco takového jsme nebyli zvyklí,“ připomíná Bílek. „Strašně nám jejich podpora pomohla. Atmosféra byla nádherná, k tomu jsme měli dobré mužstvo. Chytli jsme úvod s Američany, pak jsme porazili Rakousko a po dvou kolech jsme měli čtyři body,“ vzpomíná.

Brankář Jan Stejskal, v pozadí Ivan Hašek, vpředu Michal Bílek
Brankář Jan Stejskal, v pozadí Ivan Hašek, vpředu Michal Bílek

V zápasech se naběhal, nastupoval na kraji. „Hrál jsem levého beka či halfbeka. Dost jsem pomáhal do defenzivy,“ nezapomíná. Taktiky tolik nebylo, o to větší roli hrály technické dovednosti a kreativita. „Hrál se hezčí fotbal, dneska je to hodně atletika,“ podotýká.

Po postupu ze skupiny dorazily za hráči manželky a přítelkyně. I to přispělo ke všeobecné pohodě v mužstvu, jemuž veleli ctihodní trenéři Jozef Vengloš (hlavní) a Václav Ježek (asistent). „Dvě kapacity,“ vypálí ze sebe Bílek. „Prohodili si role z mistrovství Evropy 1976. Vengloš byl klidnější, Ježek impulzivnější,“ dodává.

Všechno šlapalo. V osmifinále Československo zmuchlalo v Bari překvapení z Kostariky (4:1) a ve čtvrtfinále drželo krok s Německem (0:1). V Miláně už měl v hledišti jasnou převahu protivník, jehož hvězdy Brehme, Matthäus a Klinsmann tehdy válely za místní Inter. Je jasné, na čí straně stálo obecenstvo. „Prohráli jsme gólem z penalty, která byla hodně přísná,“ vybavuje si sparťanský odchovanec.

Bílek se po turnaji vrátil do Sparty a doufal v transfer do ciziny. „Tomáš Skuhravý rovnou v Itálii zůstal,“ připomíná osud útočníka, jenž uhranul pěti trefami a hned podepsal přestupní lístky do FC Janov.

Záložník s jemnou kopací technikou si musel ještě několik měsíců počkat. Nakonec to padlo na Španělsko. Na druhý pokus. „Chtěl mě Sporting Gijon, ale Sparta mě nepustila,“ líčí. Dočkal se po podzimu, kdy došlo k dohodě s Betisem Sevilla.

„Šampionát v Itálii byl pro mě klíčový. Za předchozí rok mě vyhlásili fotbalistou roku, byl jsem na vrcholu. Kdyby to šlo, předpokládám, že bych šel ven dřív,“ myslí si.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud