Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Muslimka stáhla žalobu na pražskou školu, která jí zakázala hidžáb. Ředitelka nesouhlasí

Právo

  21:48
Praha - Muslimka, které pražská střední zdravotní škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek, vzala zpět svou žalobu. Loni v prosinci přitom uspěla u Nejvyššího soudu. Důvodem stažení žaloby jsou podle Deníku N neustálé nenávistné útoky.

ilustrační snímek foto:  Dan Materna, MAFRA

Bojovnice proti ‚netolerantní ideologii‘? Kdo je Zemanem vyznamenaná aktérka hidžábové kauzy

Škola podle ředitelky Ivanky Kohoutové ale se zpětvzetím žaloby nesouhlasí, sdělil v úterý její advokát Radek Suchý. Do konce týdne o tomto jejím rozhodnutí vyrozumí soud s patřičným odůvodněním, dodal.

Soudní líčení
Studentky přišly 2. listopadu podpořit ředitelku Střední zdravotnické školy...

Informaci o zpětvzetí žaloby obdržel advokát v úterý od Obvodního soudu pro Prahu 10. „Zároveň byla žalovaná, tedy Střední zdravotnická škola vyzvána, aby se ve stanovené lhůtě vyjádřila, zda se zpětvzetím žaloby souhlasí. Pokud totiž z vážných důvodů ostatní účastníci se zpětvzetím žaloby nesouhlasí, tak soud dle občanského soudního řádu rozhodne, že zpětvzetí návrhu není účinné,“ uvedl Suchý.

Zákaz hidžábu v české škole? Je to proti zákonu, tvrdí advokátka studentky

Spor začal v roce 2013. Somálská dívka chtěla na pražské Střední zdravotnické škole v Ruské ulici nosit hidžáb, tedy šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena. Somálka tvrdila, že školu opustila poté, co ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si hidžáb při teoretické výuce sundala. V roce 2016 studentka školu zažalovala, domáhala se omluvy a 60 000 korun. 

U Obvodního soudu pro Prahu 10 ani Městského soudu v Praze neuspěla. Nejvyšší soud ale loni v prosinci rozhodl, že zákaz muslimského šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl. ČR podle něj nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů. Obvodní soud se tak má případem zabývat znovu.

Na soudu kvůli hidžábu ve škole se zpívala hymna. Soudkyně vykázala veřejnost

Ke zpětvzetí žaloby vedla studentku podle její advokátky Radky Korbelové Dohnalové obava z dalšího možného pronásledování, kterému byla v důsledku podání žaloby v posledních letech vystavena. „Čelila vyhrožování, dehonestaci, setkala se s obtížemi při hledání bydlení a zaměstnání,“ sdělila Deníku N advokátka.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...