Spejbl a Hurvíndek nezahálí ani v době karantény aneb Hurvínkova nedělní chvilka pandemie

V Divadle Spejbla a Hurvínka se stále něco děje. Tento měsíc vznikl dvanáctidílný seriál Hurvínkova nedělní chvilka pandemie, který chce potěšit všechny děti i dospělé v době plné různých omezení. Navíc proběhl online křest nového CD Ať žije Spejbl a to za účasti herce činohry Národního divadla Igora Orozoviče. Připomenuli jsme si také 90. výročí debutu Máničky a Žeryka. Ve spolupráci se Slowrádiem jsme připravili živá rozhlasová vysílání z D S+H: Hurvínku, poslyš – čtení pohádek s S+H,  30.4 pak zahájíme vysílání pro dospělé Večerní ševelení u Spejblů, ve kterém přivítáme různé osobnosti nejen hudební scény. Náš divadelní tým nadále šije roušky pro potřebné nejen z Prahy 6,  několik z nich najdou zájemci na lavičce před D S+H zdarma každý den.

AŤ ŽIJE SPEJBL!

Nové CD vydané Supraphonem ke 100. narozeninám pana Spejbla je na světě! Slavnostní křest probíhal kvůli pandemii jinak, než jsme plánovali, ale jeho kmotr – člen Činohry Národního divadla – Igor Orozovič to navzdory okolnostem nevzdal! Pokřtil CD online a to dokonce novou písničkou Mám doma tři Spejbly, kterou složil právě pro pana Spejbla. Fanoušci Igora i pana Spejbla mohli vše sledovat na sociálních sítích. Pana Spejbla i tým Divadla S+H Igorův nápad nadchl.

A co na novém CD najdete?

Jde o speciální kompilaci nejzajímavějších archivních nahrávek, doplněnou úplnými novinkami a jedním vzácným objevem.  Album Ať žije Spejbl! vyšlo na CD i v digitální podobě. Všichni dosavadní interpreti slavného »taťuldy«, tedy prof. Josef Skupa, Miloš Kirschner a Martin Klásek, jsou na tomto albu poprvé doplněni tím nejaktuálnějším představitelem obou postav, Ondřejem Lážnovským. Posluchači se mohou těšit na báječný Kirschnerův dialog O lásce (1980), který je zde poprvé k dispozici v češtině, plus tři zbrusu nové nahrávky na speciální narozeninová a slavnostní témata. Album obsahuje téměř 75 minut originálních nahrávek, atraktivní booklet s přehlednou historií »života a díla« legendární loutky Josefa Spejbla a řadou vzácných fotografií.

HURVÍNKOVA NEDĚLNÍ CHVILKA PANDEMIE

Hurvínka posedla múza! A to dokonce básnická! S pomocí textaře a básníka Robina Krále se Hurvínek pustil do básnění. Jeho tvorbu můžete zhlédnout v seriálu dvanácti pětiminutových videí, která děti i dospělé s nadhledem a humorem provádí různými ne zcela příjemnými omezeními, které si dnešní nezvyklá situace vyžádala. Tento mini seriál je postupně zveřejňován na  facebooku Divadla Spejbla a Hurvínka a jeho knižní podoba vyjde díky spolupráci s nakladatelstvím Běžíliška. Další dobrodružství mohou malí i velcí diváci nalézt také na webu www.spejbl-hurvinek.cz v záložce Bavte se s námi. Přidali jsme na ni 13 večerníčků se Spejblem a Hurvínkem, vystřihovánky, omalovánky, videa, jak vzniká představení a mnoho dalšího.

 

VEČERNÍ ŠEVELENÍ U SPEJBLŮ – díky Slowrádiu u nás v divadle přivítáme různé osobnosti nejen hudební scény, které si k nám přijdou »zaševelit«. A to vždy v úterý a ve čtvrtek od 18.00 – 19.00. Můžete si nás tedy naladit a zaposlouchat se. Prvním hostem bude 30. 4. – Robin Král, 5. 5. – Petr Linhart a 7. 5. – Jakub Čermák…. a to vše podbarveno ptačím zpěvem z lesa … a vše stoprocentně živě!

HURVÍNKU, POSLYŠ … kdo rád poslouchá ptactvo a také má rád S+H, každé úterý a čtvrtek vysíláme ve spolupráci se Slowrádiem živá čtení krátkých pohádek k odpolednímu šlofíčků. Kdo si chce po obědě polebedit a poslouchat pohádku s S+H, nalaďte si Slowrádio ve 13.00. Představí se vám postupně oba jejich současní interpreti – Martin Klásek a alternující Ondra Lážnovský.

MÁNIČKA A ŽERYK OSLAVILI 90 LET

Již 90. narozeniny oslavila Mánička spolu s pejskem Žerykem. Jsou vlastně takovým hereckými sourozenci, oba se poprvé představili divákům v představení pro dospělé Hurvínkova jarní revue – 19. 4. 1930. Při premiéře hry si Hurvínek s Máničkou ještě onkali a od té chvíle jejich přátelství prošlo řadou proměn, přečkalo i historické mezníky a »pod rouškou« dnešních dní trvá dodnes.

Máničku podle návrhu prof. Josef Skupy a za výtvarného přispění Jiřího Trnky vyřezal Gustav Nosek. Její první podoba byla údajně inspirována tanečnicí Josephine Bakerovou. V průběhu let se Mániččina podoba měnila, až se nakonec ustálila do podoby od Zdeňka Juřeny z přelomu 70. a 80. let 20. století. Máničku dnes interpretuje rovněž »Mánička« – Marie Šimsová a to od roku 2017. Jejími předchůdkyněmi byly Anna Kreuzmannová, Božena Weleková a Helena Štáchová, díky které se Mánička proměnila v moderní holčičku a také získala v roce 1971 svou bábinku – paní Kateřinu Hovorkovou.

Žeryka vytvořil rovněž Gustav Nosek a prvních osm let ho také »štěkal«. Jeho dalšími interprety byli František Flajšhanz, Miroslav Černý a Miroslav Polák. V současné chvíli se Žeryčkovi věnuje Michal Šturman. Co se týče jména Žeryk, je možné, že bylo inspirováno ve 20. a 30. letech populárním hrdinou »Foxíkem Jerrym z Ostrovů« z románu Jacka Londona.

ŽERYČKU HOP!

Na počest Žeryčka v Divadle S+H připravujeme »miminí« představení Žeryčku, hop! autorky a režisérky Janky Ryšánek Schmiedtové a výtvarníka Davida Janoška. Jak se zdá, toto interaktivní představení budeme schopni na přelomu května a června nazkoušet a v nové sezóně je pak uvedeme. Jedná se o představení pro děti od jednoho do tří let. Tento první divadelní zážitek je vytvořen přímo pro vnímání těch skutečně nejmenších diváků. Pro pejska Žeryka se obyčejná procházka do parku změní v nádherné dobrodružství. Vydejte se spolu s ním do světa nad zemí. Do světa těch, co umí lítat, ptáků i mraků, do světa planet, kouzelných vesmírných tvorů a zářících hvězd. Napočítejte s Žerykem do nekonečna, a pak se vraťte zpátky na zem!

Délka inscenace bude 30 minut, po představení následuje dětská herna

Divadlo S+H se již nyní těší na svoje fanoušky

Sledujte naše webové www.spejbl-hurvinek.cz nebo facebookové stránky www.facebook.com/DivadloSH, kde budeme zveřejňovat pravidelné aktuální informace. Brzy také zveřejníme náš podzimní program.

 

Foto: www.spejbl-hurvinek.cz