Část zdravotníků Nemocnice Na Homolce přijde v dubnu o odměny. Chybí finanční prostředky

Některým zdravotníkům nemocnice Na Homolce se za duben sníží finanční odměny. Informoval je o tom v dopise ředitel nemocnice Petr Polouček. Na dopis upozornil server Neovlivní. Mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová ale později informaci popřela. Podle ní jde o „absolutní nepochopení a vytržení z kontextu“. Na odměnách nemocnice vyplatila o tři miliony víc než obvykle.

Praha (Aktualizováno: 10:33 29. 4. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření teploty při vstupu do nemocnice Na Homolce

Měření teploty při vstupu do nemocnice Na Homolce | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vedení nemocnice rozhodlo o snížení objemu finančních prostředků určených na výplatu pravidelných mimořádných odměn za měsíc duben 2020,“ napsal zaměstnancům Polouček. Server iROZHLAS.cz má dopis k dispozici.

Důvodem bylo podle dopisu nucené vyčlenění kapacity nemocnice primárně pro pacienty s nemocí covid-19. Bylo nutné sestavit nové týmy a omezit provoz nemocnice, což se podle dopisu odrazilo také na výkonnosti. Nemocnice tak nebyla schopná dodržet plán produkce, s čímž souvisí i příjmy nemocnice.

Dopis, který zaslal ředitel nemocnice Na Homolce zaměstnancům | Zdroj: iRozhlas

Dopis, který zaslal ředitel nemocnice Na Homolce zaměstnancům | Zdroj: iRozhlas

Vedení podle dopisu jedná s ministerstvem financí o úpravě financování péče. „Vláda přinutí celou nemocnici změnit chod, muselo jim být jasné, že nebudou mít na platy,“ reagovala jedna z lékařek na dopis ředitele nemocnice Petra Poloučka.

České nemocnice mají na sto tisíc obyvatel 11 lůžek intenzivní péče, Německo jich má podle dat 29

Číst článek

Zdravotníkům vadí, že vláda nemocnici úbytek prostředků nekompenzovala. V dopise se dále píše, že až se provoz nemocnice vrátí do normálu, systém odměn se vrátí do původní podoby.

Podle Dostálové to tak ale není. „Jedná se o absolutní nepochopení a vytržení z kontextu interního sdělení ředitele zaměstnancům,“ řekla Dostálová. „Na odměnách jsme vyplatili o tři miliony více než obvykle, a to i přesto, že produkce nemocnice klesla na úplné minimum,“ dodala s tím, že je v tom ale započtena odměna pro covid týmy ve výši osmi milionů korun.

Ve středu její slova podpořil i ministr financí Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru: „Plní můj pokyn, že zdravotníci, kteří pečují o nakažené a jsou vystaveni riziku nákazy, mají dostat mimořádné odměny.“

Hned, jak se tahle zpráva včera objevila, hovořil jsem s ředitelem Homolky. Ujistil mě, že se jedná o nedorozumění. Nemocnice vyplatí na odměnách o 3 mil. víc. Plní můj pokyn, že zdravotníci, kteří pečují o nakažené a jsou vystaveni riziku nákazy, mají dostat mimořádné odměny.

09:45 – 29. 04. 2020

4 93

jak, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme