Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Druhou vlnu epidemie zvládneme, ujišťuje přednosta. A zmínil odkládání operací

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová, Pavlína Horáková - 
29. dubna 2020
05:30

České zdravotnictví zvládlo koronavirovou epidemii nesmírně profesionálně a efektivně a máme jen minimální skluz v odložených lékařských výkonech. V pořadu Blesku Epicentrum to řekl přednosta Urologické kliniky FN Motol a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Babjuk. Zároveň je přesvědčený o tom, že druhá vlna epidemie do Česka přijde a zdravotnictví ji zvládne.

Podle slov Marka Babjuka v Česku naštěstí nezavládla žádná plošná panika ohledně nákazy covidem-19, pacienti dále většinově i na jejich urologickou kliniku docházeli a lékaři se všeobecně snažili odkládat co nejméně výkonů. „Na začátku jsme nevěděli, jestli se za týden nestane, že se zaplní nemocnice pacienty, kteří budou vyžadovat intenzivní péči, takže jsme se nechtěli pouštět do výkonů, které by ten systém mohly zatížit. Takže to bylo trošku jiné rozhodování než rozhodování v tuto chvíli,“ vysvětlil v úterním Epicentru rozdíl mezi rozhodováním na začátku krize a nyní.

„Teď už máme představu, co se v horizontu několika týdnů v České republice bude odehrávat, všechny zejména větší nemocnice mají připravenu nějakou kapacitu, v které by se tomu mohly věnovat a celý ten systém je připravený,“ řekl a na adresu českého zdravotnictví také prohlásil, že si v této době koronavirové epidemie počínalo nesmírně profesionálně a efektivně.

Video  Epicentrum - Marek Babjuk  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle přednosty urologické kliniky v Motole se lékaři pacienty nesnaží odkládat. Ale určitý skluz ve výkonech určitě vznikl. „Myslím si, že se to samozřejmě liší obor od oboru. U nás ten skluz zas tak velký není, i před koronavirovou krizí byla určitá čekací lhůta. Dříve jsme měli objednací dobu na některé výkony, které nevyžadovaly nějaký urgentní přístup, řádově měsíc až dva, teď je to řekněme o dva tři týdny delší, ale my se to budeme během léta snažit dohnat,“ pospal situaci na UroKlinikum a přiznal, že u jiných například ortopedických operací bude skluz asi větší.

Druhá vlna koronaviru

Co se týká obav z budoucnosti a druhé vlny koronavirové epidemie, věří, že se musíme poučit a že jsme všichni lépe připraveni. „Druhá vlna může přijít. Naší povinností je to onemocnění respektovat a měli bychom dělat maximum pro to, aby se nerozšířilo. Myslím si, že je spíše pravděpodobnější, že druhá vlna nastane, než že se to nestane, ale my už víme, co máme dělat, musíme zabezpečit maximální bezpečnost, máme připravené kapacity, ale současně musíme hledat cesty, jak i nadále poskytovat běžnou standardní lékařskou péči.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa