Umění tance je jednou z nejstarších forem zábavy a komunitních aktivit, jaké lidstvo vůbec zná. V pravěku se tančilo kolem ohně, později se tento rytmický pohyb stal běžnou součástí společenských událostí. Představuje příležitost, jak se seznámit, předvést, ale také protáhnout tělo a uvolnit mysl. Každý den tančí po světě miliony lidí a 29. dubna se mohou připojit i ti, kdo tomuto umění běžně neholdují. V tento den totiž oslavujeme Mezinárodní den tance, a po celém světě se pořádá mnoho akcí a zajímavých workshopů.

I Česká republika se již tradičně připojí k oslavám Mezinárodního dne tance. Letos tomu bude už po šesté, i když v trošku jiném režimu než jsme zvyklí z předchozích ročníků. Střelecký ostrov tentokrát nezaplní zástupy tancechtivých účastníků, přesto na fanoušky tohoto umění čeká řada zajímavých workshopů a profesionálních vystoupení.

V půl jedenácté je na pořadu slavnostní zahájení akce a celodenní program odstartuje pilates workshop. Následovat bude blok tanečních skupin, workshopy bollywoodského tance, argentinského tanga, stepu, salsy a mnoho dalších. Ve 14 hodin se uskuteční zkouška repertoáru Národního divadla Praha, v půl páté lze potrénovat balet, o hodinu a půl později shlédnout vystoupení baletních souborů. Na závěr je naplánovaná taneční párty a oficiální konec akce by měl být ve 21 hodin.  

Jak se lze zapojit? On-line vysílání celé akce lze sledovat na webových stránkách Art4people. Aktivně se je možné zapojit i do letošního celorepublikového flashmobu, který tentokrát připravil sólista Pražského komorního baletu a vítěz StarDance Dominik Vodička. Heslo pro vstup do flashmobu a motto celé akce zní: „Roztančete s námi váš domov i internet!“

Více informací a návodů naleznete na stránkách art4people.cz

Foto: Pixabay.com_S. Hermann & F. Richter, video: YouTube.com