Hlavní obsah

Koronavirus se bude vracet jako sezónní nemoc, varují Číňané

Novinky, jem
Peking

Nový koronavirus SARS-CoV-2 nevymizí jako patogeny SARS a MERS, ale bude se vracet podobně jako přichází a odchází sezónní chřipka. Způsobí to jeho schopnost přežívat a množit se v tělech asymptomatických hostitelů. Podle serveru britského listu The Daily Mail před tím v pondělí varovali čínští experti.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Velmi pravděpodobně půjde o epidemii, která bude lidstvo provázet dlouhou dobu, stane se sezónní a usadí se v lidských tělech,“ řekl novinářům ředitel Institutu patogenní biologie Čínské akademie lékařských věd Ťin Čchi.

Itálie už má přes 200 tisíc nakažených

Evropa

Asymptomatičtí hostitelé, tedy lidé, kteří jsou nakaženi a sami virus šíří, aniž by trpěli jakýmikoliv potížemi, jsou pro přežití viru klíčoví, protože prakticky znemožňují jeho úplné vymýcení. Čínské úřady takových přenašečů zachycují desítky denně, kolik jich je ve skutečnosti, ale nikdo neví.

Obětí viru v Británii může být dvakrát víc, sčítají se jen mrtví v nemocnicích

Koronavirus

Od léta si toho moc neslibujte

Prognóza, že se bude nemoc Covid-19 vracet, ale neslibuje, že se vytratí alespoň v létě. Nejnovější výzkumy čínských epidemiologů totiž hovoří o tom, že novému koronaviru sucho a vyšší teploty nijak zvlášť nevadí.

„Virus je citlivý na horko, ale jen pokud je vystaven teplotě 56 stupňů Celsia déle než 30 minut, a takové horko nikdy nebude. Takže z globálního hlediska i během léta je šance výrazného poklesu malá,“ konstatoval šéf infekčního oddělení fakultní nemocnice Pekingské univerzity Wang Kuej-čchiang.

Reklama

Výběr článků

Načítám