Kuře už neběhá po dvoře, ale ve vesmíru. NASA má nový objev

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Kure uvodni
Kure uvodni

NASA odhalila a zveřejnila fotografii obřího kuřete prolétajícího vesmírem. Ve skutečnosti se jedná o sto světelných let širokou mlhovinu. Úkaz odborně nazývaný jako IC 2944, přezdívá NASA jako „Kuřecí mlhovina“. Pojmenování plyne hlavně z jejího tvaru, který připomíná běžící kuře.

Nepředstavitelná velikost vesmírného úkazu

Kuřecí mlhovina je zatím v procesu zkoumání, proto není zcela přesně jisté, o jak velký útvar se jedná. Vědci se domnívají, že disponuje velikostí sta světelných let napříč. Taková vzdálenost je pro běžného laika jen těžko představitelná.

Zdroj: Juan Filas

Ve srovnání s běžnými jednotkami jde přibližně o 6,3 milionu delší vzdálenost než je mezi Zemí a Sluncem. Překonat takovou vzdálenost je pro člověka zatím nemožné.

Běžným okem je téměř neviditelná

Pokud byste chtěli Kuřecí mlhovinu sledovat ze Země, museli byste vytvořit ideální podmínky. Běžným okem se tento vesmírný útvar jeví jako slabá záře, ale při pohledu do teleskopu jsou tvary zřetelnější.

Mlhovina je od naší planety vzdálená šest tisíc světelných let a leží vedle souhvězdí Centaurus. V osvětleném městě je při pohledu na noční oblohu očím naprosto skrytá.

Vyjádření NASA

NASA při zveřejnění informací o mlhovině vysvětlovala také označení „Kuřecí mlhovina“. Snímek vesmírného úkazu poprvé pořídil astrofotograf Juan Filas. K získání obrazu použil dvanácti hodinovou expozici.

Zdroj: Juan Filas

NASA popisuje také tvar celé mlhoviny. „Kuřecí hlavu“ si mohou diváci představit na levé straně, naopak napravo je ocas. Mlhovina je tvořena modrými a žlutými odstíny, které obklopuje červený plyn a prach.

Autor: Tereza Hotovcová
Zdroj: Zpravodajství The Sun, News Break


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články