Zde může být vaše reklama.

Graubner vystřídal Duku Olomoucký arcibiskup předsedou České biskupské konference

Olomoucký arcibiskup předsedou České biskupské konference
Předsedou České biskupské konference se stal Jan Graubner - olomoucký arcibiskup

foto: cirkev.cz

29. 04. 2020 - 10:22

Ve zkráceném plenárním zasedání byl včera v Olomouci zvolen předseda České biskupské konference. Stal se jím olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner, který v této funkci po deseti letech nahradil pražského arcibiskupa Dominika Duku.

Jednasedmdesátiletý Jan Graubner tuto funkci vykonával už jednou, v období mezi léty 2000 a 2010, pak byl místopředsedou. Včera se opět vrátil do předsednické role. 

Graubner bývá považován za představitele konzervativného křídla římských katolíků, ale sám se jako konzervativec necítí. Zaměřuje se především na péči o mládež a katechetickou činnost církve.

Kromě předsedy byl včera zvolen také místopředseda, kterým se stal královéhradecký biskup Jan Vokál. A novými členy stálé rady jsou litoměřický biskup Jan Baxant a ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.

 

Česká biskupská konference je zřízená Apoštolským stolcem a je sborem biskupů České republiky. Ti pak společně vykonávají některé pastorační úkoly ve prospěch českých křesťanů k dosahování vyššího dobra, které lidem poskytuje církev podle norem práva, zvláště prostřednictvím různých forem a způsobů apoštolátu, přizpůsobených duchu doby a místním podmínkám.

Další články