Hlavní obsah

Národní galerie nabízí první virtuální prohlídku stálé expozice

Právo, vej

Národní galerie Praha včera zpřístupnila první virtuální prohlídku své stálé expozice 1796–1918: Umění dlouhého století. Je dostupná zdarma z webových stránek www.ngprague.cz a bude na nich k vidění i poté, až galerie po zmírnění protipandemických opatření opět otevře pro veřejnost.

Foto: ČTK/Vojtíková Markéta

Národní galerie

Článek

„Ve třistašedesátistupňovém rozhraní bude možné procházet celou expozicí a interagovat s vybranými stěžejními díly, která si lze prohlédnout v detailu či se o nich dozvědět více informací,“ uvedla mluvčí galerie Eva Sochorová.

Sbírková expozice byla zpřístupněna loni na podzim v novém uspořádání. Její kurátoři Otto M. Urban, Veronika Hulíková a Filip Wittlich v ní propojili domácí umění se zahraničním a vytvořili tematické celky.

Světové galerie nabízejí prohlídku on-line

Kultura

„Naším cílem nebylo vytvoření nějakého dalšího uměleckohistorického kánonu, který by nově kodifikoval to zásadní, co bylo v průběhu devatenáctého století na území českých zemí vytvořeno. Takový přístup zákonitě opomíjí díla, která se do sbírky dostala formou nákupů či darů z jiných evropských regionů a která také zásadně ovlivňovala lokální situaci a vývoj na umělecké scéně. Expozice tedy ukazuje, co Národní galerie v průběhu své více než dvousetdvacetileté existence shromáždila, v širokém kontextu,“ vysvětlila Veronika Hulíková, ředitelka Sbírky umění 19. století a klasické moderny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám