Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Za schvalování teroristických útoků jde před soud celkem osm lidí. Pachatelům hrozí až 15 let vězení

Soud - ilustrační fotografie foto: Shutterstock

Praha - Za schvalování teroristických útoků na Novém Zélandu, v Norsku a v Afghánistánu půjde před soud celkem osm lidí. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. O podání jedné z těchto obžalob ve středu na svém webu informovalo i Vrchní státní zastupitelství v Praze. V případě odsouzení hrozí pachatelům za podporu a propagaci terorismu pět až 15 let vězení.
  13:26

Kriminalisté z protiextremistického a protiteroristického oddělení pražské policie pracovali na případech s terorstickým podtextem několik měsíců.

Státní zástupce podal obžalobu za schvalování Breivikova útoku. Za propagaci terorismu obviněnému hrozí až 15 let

„V uplynulém období jsme podali u osmi případů návrh na podání obžaloby na Vrchní státní zastupitelství v Praze, které akceptovalo náš postup a případy poslalo k příslušnému soudu,“ shrnul vedoucí oddělení Vojtěch Motyka.

Doplnil, že případy se týkají schvalování loňského útoku střelce v novozélandském Christchurchi, útoků Anderse Breivika v Norsku v roce 2011 a útoku na trojici českých vojáků v Afghánistánu ze srpna 2018.

Martin Bílý z pražského vrchního státního zastupitelství ve středu zveřejnil, že 23. dubna podal k Městskému soudu v Praze další obžalobu na člověka, který na internetu vychvaloval pachatele útoku v Christchurchi. Na dotaz ČTK potvrdil, že jde o třetí obžalobu směřovanou k tomuto soudu, jež se týká schvalování dění v Christchurchi.

O obdržení dvou předchozích žalob souvisejících s útokem na Novém Zélandu informoval městský soud minulý týden. První míří na muže z Novojičínska, který diskutoval na serveru drsnysvet.cz. Druhá se týká muže ze Vsetínska, jenž připojil svůj názor pod článek na serveru Novinky.cz.

Za schvalování smrti českých vojáků v Afghánistánu hrozí obžalovanému až 15 let vězení, uvedl státní zástupce

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu a hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, minulý měsíc se ale nečekaně přiznal.

Tarranta k jeho činu inspiroval norský terorista Breivik. Za schvalování Breivikových teroristických útoků v Oslu a na ostrově Utöya nedávno pražské vrchní státní zastupitelství rovněž obžalovalo jednoho člověka.

Obžalobě za podporu terorismu čelí podle dřívějších informací také dva lidé, kteří nezávisle na sobě velebili smrt trojice českých vojáků v Afghánistánu. Jeden z těchto případů, jenž souvisí s vylepováním letáků v centru Prahy, chce soud začít projednávat v květnu.

Autor: