Problém s penězi tu byl už před virem. Chceme změnit systém financování, ne jednorázovou charitu, vyzývají 'ti slabší'

29. 4. 2020, 13:21
Aktuality 21
Jedni jim chtějí založením fondu finančně pomoci v době pandemie koronaviru. Druzí to odmítají. A ti, o kterých se vlastně mluví, víc než po jednorázové charitě volají po změně financování turnajů. Hráči se během pandemie potýkají se stejnými problémy jako v době, kdy hrají týden co týden tenis. Problém tady byl už dlouho před virem, reagoval Australan John Millman na tweet Ukrajince Iljy Marčenka.
John Millman (© AFP)

V době pandemie koronaviru se hodně propírá otázka finanční situace hráčů, kteří si tenisem vydělají výrazně menší částky než světová špička. Jde většinou o tenisty, kteří dlouhodobě figurují mimo Top 250 světového žebříčku. 

Jsou to tenisté, kteří se pohybují na menších turnajích ITF a nedostanou se ani do kvalifikace grandslamů.

Jen pro představu. Za triumf na nejmenším podniku kategorie Futures ITF 15k (dotace 15 tisíc dolarů) dostanou 2160 dolarů (54000 korun), za vypadnutí v 1. kole se musí spokojit se 156 dolary (3900 korun). U žen jsou odměny podobné.

Na některých turnajích nemají tenisté v ceně ani ubytování, stravu či posilovnu. Kromě běžných výdajů si platí letenky, trenéra, tenisové vybavení. Jen zlomek tenistů na této úrovni má nějakého sponzora.

Hráč třetí až páté stovky? V průměru si vydělá 25.000 Kč hrubého
Jako 'vzorek' si můžeme vzít například 24letého Čecha Marka Gengela, jenž se v žebříčku pohybuje třetím rokem ve 3. až 5. stovce. Na prize money si zatím díky tenisu vydělal 63.100 dolarů (1.575.000 korun).

Světové turnaje Gengel 'objíždí' pátým rokem. V průměru si tedy vydělal 300.000 korun za rok, 25.000 korun za měsíc. Před zdaněním. Z toho všeho si platí již zmíněné výdaje na cestování, trénování ap.

A pak jsou stovky tenistů a tenistek, kteří jsou na tom finančně ještě výrazně hůře. Potloukají se mimo Top 500, většinou jde o mladé hráče do 25 let, kteří se snaží prodrat trnitou cestou na výslunní. 

A když se teď nebude několik měsíců hrát, jsou rázem zcela bez příjmů. Sice jim vypadly výdaje na cestování, ale dál musí platit různé složenky, pojištění či splátky půjček. Trenéry, jídlo, zdravotní péči. Pokud hrají jen tenis, našetřit si a udělat rezervu na horší časy neměli z čeho.

"Mezi hráči mimo Top 500 je třeba budoucí grandslamový šampion, ale nemusí se jím stát, protože kvůli téhle krizi může ukončit kariéru. Jsou to většinou tenisté, pro které je tenis jejich jediným příjmem je tenis," prohlásila 27letá Britka Tara Mooreová, jež je v žebříčku na 441. místě,

Bez těchto (zatím) bezjemanných hráčů by světový tenis existovat nemohl. Fungovat musí i střední turnaje, malé turnaje. Jen tak se jednou za čas mohou 'vyklubat' další Borgové, Lendlové, Samprasové, Federerové, Nadalové či Djokovičové.

A právě oni, kteří si tenisem vydělávají desítky milionů dolarů - třeba Djokovič 143 milionů (3,5 miliardy korun) - a další obrovské příjmy mají díky sponzorským smlouvám, chtějí své méně úspěšné kolegy v době přerušené sezony finančně podpořit. Podpůrný program připravují i tenisové organizace.

Ale pak je tu s názorem třeba třetí hráč světa a trojnásobný grandslamový finalista Dominic Thiem. Šestadvacetiletý Rakušan, který si už tenisem vydělal 23,8 milionů dolarů, odmítá dávat do fondu své vydělané peníze.

"Znám Futures Tour. Je tam mnoho lidí, kteří sportu nepodřizují všechno a nechovají se jako profesionálové. Žádný tenista, ani ten, který je na žebříčku hodně nízko, nebojuje o přežití. Nikdo z nich nemusí hladovět. Nechápu, proč bych měl takovým lidem dávat peníze. Nikdo z nás na vrcholu to nedostal zadarmo. Museli jsme si to vybojovat," prohlásil Thiem.

Jeho výrok má pochopitelně své zastánce i odpůrce. Každopádně však rozvířil otázku kolem financování turnajů. Už dlouho, nicméně spíše v tichosti, se totiž mluví o svírání nůžek v rozdělování peněz pro vítěze a poražené.

Změňme systém financování, vyzývají tenisté
Nyní v době tenisového klidu se toto téma dostává znovu na povrch a někteří tenisté se snaží, aby nebylo zameteno zpátky pod stůl.

"Ve svých začátcích v roce 2004 jsem žil v karavanu a s penězi jsem přežíval z týdne na týden. Za prohru v 1. kole na turnaji ITF 10k jsem dostal 117,50 dolarů před zdaněním. I proto jsem v té době také vyplétal rakety ostatním hráčům za 5 euro. Pokud by k této situaci došlo tenkrát, zaplatil bych svou kariérou," reagoval Brown na tweet, ve kterém je citován Thiem se svým výrokem.


Aktuálně 200. hráč světa Ukrajinec Ilja Marčenko, který si tenisem vydělal 2 miliony dolarů a v žebříčku se vyšplhal nejvýše na 59. místo, už napřímo volá po změně systému financování.

"Hlavně si myslím, že bychom měli změnit nastavení systému. A ne způsobem charity. Hráči by měli dostat to, co si zaslouží. A zasloužíme si mnohem víc, než právě dostáváme. Ano, tenisté z nižších pater žebříčku nemají sponzory a fanoušky, ale bez nich by tenis neexistoval," napsal 32letý Marčenko. 

S výrokem Marčenka souhlasí i aktuálně 43. tenista světa Australan John Millman.

"Hráči se během pandemie potýkají se stejnými problémy jako v době, kdy hrají týden co týden tenis. Sotva přežívají, i když jsou na okruhu. A to je problém. Problém, který je tady už dlouho před virem," upozorňuje 30letý Millman.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
weak
...a co kdyby měli všichni stejně? přece není fair, že má Novak Djokovič víc než Thiago Cacao... měli by mít všichni stejně - žádné rozdíly!
a pokud ne, půjdeme do ulic se srpy a kladivy!
Reagovat
ttopi
Je to furt dokola. Když mě něco neuživí, jdu dělat něco jiného. Navíc ty výpočty zúžené čistě na prizemoney jsou matoucí. Hráči mají i vedlejší příjmy ze sponzoringů a podobně.
Reagovat
lvicek
Ja tedy vubec nechapu, jak nekdo, kdo si za 5 let vydela 1.575.000 korun pred vsemi vydaji, muze vubec neco nejak objizdet. Leda mozna na kole? Vzdyt to je prece naprosto nerealne, musi mit nejaky jiny zdroj prijmu, z tohodle by nemel ani na jidlo... Takze to, ze to flaka a jen si objizdi turnaje pro penize (btw. ta odmena 150 dolaru za prohrane prvni kolo je vazne vesela ;) ) je bud naprosta blbost a tihle lidi trou bidu s nouzi a nebo tam jsou jeste nekde schovane nejake dalsi penize, ktere my nevidime. Protoze tohle proste neni mozne.
Reagovat
lvicek
A to 300-500 misto v zebricku mi neprijde zas tak uplne marne.
Reagovat
Nola
a co na to Gyros? ten ma neustale prekvapuje...

https://www.essentiallysports.com/nick-kyrgios-takes-a-dig-at-dominic-thiem-for-being-insensitive-towards-lower-ranked-players-atp-tennis-news/
Reagovat
sojka1
ma pro lemply slabost.... ;-) zpocatku mi pripadal jako uplne vygumovany, ale uz jsem si ho preklasifikovala na nerizenou strelu, dolet neodhadnu... :-)
Reagovat
annah
Mám to s nim stejně. :-)
Reagovat
Fandina
Tak jsem zvědavá, jestli k nějaké změně v PM dojde.
Reagovat
Fandina
Jinak s tím souhlasím, zdá se mi ten rozdíl v odměňování nižší turnaje a nejvyšší propastně rozdílný, vzhledem k tomu, že pořád jde o tenisový zápas.
Reagovat
Mantra
jasně a v Premier League bude hráč brát stejně nebo jen o maličko víc než Lojza v Hrusicích
Reagovat
Fandina
V Hrusicíh je profiokruh?
Reagovat
dappe
A viděla si někdy ty stěžující si hráče typu Marchenko v akci? Thiem má absolutní pravdu, řekl to ještě dost mírně.
Reagovat
Fandina
Nevěřím tomu, že všichni hráči na okruhu v nižších patrech jsou flákači.
Reagovat
dappe
To je ale celkem jedno, nemá to kvalitu, není o to zájem a jde o silně korupční prostředí (nevěřím, že zvýšení PM by na tom mělo něco změnit). Argument s mladými a perspektivními hráči je na zamyšlení, ale těm se přeci dá pomáhat i jinak a vhodnějším způsobem.
Reagovat
Fandina
Někdy to má vyšší kvalitu, než ledajaký zápas na vyšším okruhu. Tady jde přece o to, že je to jistý předstupeň do vyšších pater. A apriory říkat, jsou tam flákači. Nepochybuji o tom, že tam kdejaký bude, ale obecně to neplatí.
Reagovat
Fandina
A korupce tam možná bují i díky nižším PM. Sázkovky se také podílí na tvorbě svých zisků ze sázek na nižších okruzích. A sázkovky pak zase sponzorují různé turnaje.
Reagovat
FulnekUltras
máš obdivuhodnou sociální empatii
Reagovat
Fandina
Jednoduše řečeno, nižší okruh je také zdrojem příjmů zprostředkovaně přes sázkovky, které díky sázkám na nižším okruhu pak sponzorují turnaje a mnohdy na vyšší úrovni. Takže peníze v nižších turnajích mohou paradoxně sponzorovat vyšší turnaj. Číselně to samozřejmě nemám, ale vyplývá mi to z podstaty věci.
Reagovat
FulnekUltras
Buď se zase trochu sevřou - anebo to prostě praskne.
Reagovat
FulnekUltras
a to zdaleka nejen v tenise
Reagovat
turista
Ano. O tom žádná.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist