Hlavní obsah

Jablonec přihlásil radnici do soutěže o památku Libereckého kraje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jablonec nad Nisou přihlásil radnici do soutěže o Památku roku 2019 Libereckého kraje.

Článek

ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Do obnovy fasády a interiérů budovy postavené ve 30. letech minulého století podle návrhu architekta Karla Wintera investovalo v posledních letech město miliony korun. Do původní podoby se vrátily salonky i hlavní sál zastupitelstva, obnovu prodělala i věž a fasáda funkcionalistické budovy včetně oken.

Soutěž o památku roku vyhlásil v letošním roce Liberecký kraj už popáté. Termín pro podání přihlášek vyprší 30. dubna. Kraj se soutěží snaží upozornit na úspěšné projekty obnovy památek a také je podpořit. Loni ocenění a s ním spojený šek na 50 000 korun získal secesní kostel Povýšení svatého Kříže v Jablonci. Porota ocenila restaurátorskou obnovu jedinečných štukových omítek a výmalbu jeho interiéru.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Funkcionalistickou budovu postavili v letech 1931 až 1933 a je nejvýznamnější a nejznámější Winterovou stavbou. Architekt nestojí jen za podobou samotné budovy a jejím řešením, ale navrhoval radnici do posledního detailu včetně osvětlení nebo klik. Město na obnově budovy pracuje už deset let, za tu dobu do ní investovalo přes 50 milionů korun. Díky detailním nákresům se v budově objevily i prvky, na které při její výstavbě nezbyly peníze.

Nejviditelnější změnu prodělaly zasedací sály, na nichž se pracovalo od roku 2016. „Zejména se odstranilo novodobé umakartové obložení zakrývající i některé původní, nyní zrestaurované, dřevěné prvky,“ řekl ČTK tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček. Sály mají kvůli dřevomorce nové parketové podlahy, dominantou sálu 201 je historický oválný stůl. Chybějící prvky, jako jsou stoly nebo židle, ale také třeba osvětlení, nahradily repliky vyrobené podle původních Winterových návrhů.

Reklama

Doporučované