Hlavní obsah

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm se otevře 11. května

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku se pro návštěvníky otevře v pondělí 11. května. Zahájení sezony na dřevěné rozhledně, která stojí na Karlově kopci nad městem, pozdržela pandemie nového typu koronaviru.

Článek

Běžně bývá rozhledna otevřená pro veřejnost už o dubnových víkendech a v květnu denně, sdělil dnes ČTK Marek Havran z rožnovské radnice.

Od 11. května bude rozhledna přístupná denně mezi 9:00 a 17:00. O letních prázdninách se otevírací doba posune až do 18:00. Podle vedoucího oddělení kultury a cestovního ruchu rožnovské radnice Martina Beníčka musejí lidé při návštěvě rozhledny počítat se zpřísněnými hygienickými nároky. „Dole u průvodců bude pro hosty rozhledny k dispozici dezinfekce na ruce, bude nutné dodržovat dvoumetrový odstup a počet návštěvníků na rozhledně bude limitován na deset osob v jednu chvíli,“ uvedl Beníček.

Na Jurkovičovu rozhlednu se lze dostat několika směry. Zřejmě nejčastěji je využívaná cesta od velkého parkoviště u Mlýnské doliny, která vede od lávky přes dřevěný mostek nad parkovištěm a dále nahoru do kopce po zelené turistické značce. Cesta zabere zhruba 30 minut a lze ji absolvovat i s kočárkem. K rozhledně se dá projít také z areálu Valašské dědiny.

Rozhledna vznikla v roce 2012 podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče, výrazného představitele secesní architektury. Jurkovič původně navrhl vyhlídku na objednávku turistického spolku ve Valašském Meziříčí do nedalekého Brňova. Stavba v Rožnově pod Radhoštěm vychází z původních návrhů. Je vysoká přes 31 metrů, vyhlídková plošina se nachází 18,8 metru nad úrovní terénu. Stavba stála 12,2 milionu korun. Loni rozhlednu navštívilo 48 717 lidí.

Reklama

Doporučované