Hlavní obsah

Péče o děti po rozvodu. Nestál o ně ani jeden z rodičů

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šimon (35) a Andrea (35) byli vyhlášenou školní láskou. Rodičovství je ale semlelo natolik, že skončili u rozvodového soudu. A největší hádky nebyly o peníze, ale bohužel o děti. Ani jeden z nich o ně totiž nejevil moc zájem.

Článek

Život se mnohdy hodně zamotá a vzniknou situace, s nimiž si nevíte rady. Jako kdyby řešení problému neexistovalo. Právě s tím ale může pomoci vztahový mediátor. Tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Školní láska

Šimon a Andrea se poznali na gymnázium a ve druháku spolu začali chodit. Oba odmaturovali a Šimon nastoupil na vysokou školu. Andrea ji také měla v plánu, ale na konci čtvrťáku neplánovaně otěhotněla. Místo přijímaček se tak konala svatba a ve dvaceti se ze Šimona a Andrey stali rodiče – narodil se jim Jirka (16), ke kterému po čase přibyla ještě Tereza (14).

Šimon studoval ekonomii a o víkendech pomáhal rodičům v rodinné firmě. Po studiích se ale osamostatnil a rozjel vlastní podnikání. I Andrea si našla uplatnění a na mateřské rozjela svůj vlastní internetový obchod. Zpočátku to bylo pár objednávek týdně, později ale celkem fungující byznys.

Přišlo odcizení

Ani jeden z nich si ale nevšiml, že jejich manželství směřuje ke konci. „Děti trávily většinu času s prarodiči, hlavně se Šimonovou maminkou. Jako rodina, natož jako pár, spolu netrávili skoro žádný čas, jen jeden týden v roce na dovolené, která ale stejně většinou skončila fiaskem,“ popisuje mediátorka Kateřina Bělková.

Šimon se začal chovat jako tvrdý byznysmen, a to i ve vztahu k nejbližším. Když nejsi dost ostrý, nikam se nedostaneš, to bylo Šimonovo heslo, které začal uplatňovat i na děti. „Byl na ně extrémně přísný a tvrdý, děti byly zahlceny povinnostmi, kroužky a podobně, jen aby otci ukázaly, že jsou stejně dobré a schopné jako on,“ říká Bělková. Andree zase dával manžel neustále najevo, že jeho práce je o dost důležitější než její „holčičí“ podnikání.

Nemohlo to skončit jinak, než že si oba našli milence.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Rozvod

Andrea se zamilovala a její přítel chtěl, aby se rozvedla. „Proto podala žádost o rozvod a byla přesvědčená, že vše půjde rychle a snadno. Problém ale nastal ve chvíli, kdy se spolu měli rodiče dohodnout na péči o děti.“ Původně oba počítali se střídavou péči, ovšem vše se zkomplikovalo. Dcera Tereza měla s matkou velmi špatný vztah, dávala jí za vinu rozvod a chtěla výhradně do péče otce. Jenže si vůbec nerozuměla se Šimonovou novou partnerkou, která navíc čekala dítě (na co se připravit, když je rozvedený a má děti).

Bez problémů to nebylo ani se synem Jirkou. „Otec pro něj byl arogantní cizinec, který si kope jen na vlastním písečku, a matky mu bylo spíše líto, ale dobrý vztah s ní také neměl. Sice předstíral, že je mu všechno jedno, ale chtěl být svěřen do péče babičky, která ho v podstatě vychovala,“ vysvětluje mediátorka.

Problém byl i v tom, že byl otci fyzicky velmi podobný, jakoby mu z oka vypadl, a Andrea si nedovedla představit, že s ní a s jejím novým partnerem bude žít kopie nenáviděného ex manžela.

Nemohli se dohodnout

Všichni zúčastnění v podstatě toužili po jediném – začít nový a lepší život. „Celá rodina byla v podstatě paralyzovaná, nikdo nedokázal o věcech přemýšlet s nadhledem a v souvislostech. Ani Šimon ani Andrea samozřejmě nechtěli, aby jejich děti vyrůstaly v tak podivném a bolestném uspořádání, ale jak to vyřešit, nevěděli.“

Tak se rodina dostala do péče mediátorky. „Nejdřív jsem doporučila oddělené jednání jen pro děti, kde jsem s nimi probrala všechny strasti, jimiž si prošly, a také to, po čem touží, jak by chtěly situaci řešit. Tuhle jejich ‚zakázku‘ jsem pak tlumočila rodičům.“

Na jednáních s dospělými pak pomohla Šimonovi a Andree urovnat staré křivdy a nedorozumění, až mohla vzniknout dohoda. „Nakonec se všichni shodli na takzvané asymetrické střídavé péči,“ říká Kateřina Bělková.

Jde v podstatě o klasickou střídavou péči, ovšem s větší flexibilitou. Rodiče nemusí nutně pečovat o děti stejně dlouhou dobu, intervaly pobytů u jednoho či u druhého se mohou měnit podle aktuální situace a podobně. Je tedy snadnější reagovat například na aktuální pracovní vytížení rodičů nebo přání a touhy dětí.

Přečtěte si i další dojemný příběh z praxe mediátorky. Kdysi si rozdělili děti. Matka ale umřela a dcera svého otce vůbec nezná.

Jména a okolnosti příběhu byly změněny tak, aby nebyla porušena mlčenlivost, ke které se mediátor zavazuje. 

Reklama

Načítám