Ztvárnila rozpustilou Marii Antoinettu, melancholickou Justine i dlouholetou lásku Petera Parkera. Kirsten Dunst již od dětství prokázala v oblasti herectví velký talent. Dnes tato kráska s tváří anděla slaví 38. narozeniny.

Kirsten Caroline Dunst se narodila 30. dubna roku 1982, v městečku Point-Pleasant v americkém New Jersey, do rodiny vědeckého výzkumníka a majitelky umělecké galerie. Po rozvodu rodičů, se dívka spolu se matkou a bratrem Christianem, přestěhovala do Los Angeles.

Malá Kirsten začala s hraním už jako malá holka. Od reklam (například na mýdlo, či pro značku Ford) se postupně propracovala do světa filmu. První roli získala v pouhých sedmi letech, kdy si zahrála ve snímku Příběhy z New Yorku, natočeným pod taktovkou režiséra Woodyho Allena.

Její hvězdnou kariéru však odstartoval až lehce hororový film Interview s upírem, kde si jako jedenáctiletá zahrála po boku Brada Pitta a Toma Cruise. Právě s hezounkem Pittem prožila herečka i svůj první filmový polibek. Nadšená z toho ale nebyla: „Bylo to jen takové zobnutí, přišlo mi to nechutné.“ Dále dodala, že se po tomto zážitku odmítala několik let líbat. Za roli dětské upírky Claudie, získala nejen kladné ohlasy, ale i nominaci na Zlatý Globus. Následovala postava Judy v nesmrtelné pohádce Jumanji či snímek Vrtěti psem.

View this post on Instagram

Well, I got it! #lisakudrow

A post shared by Kirsten Dunst (@kirstendunst) on

Nejvíce se však lidem zapsala do paměti rolí Mary Jane Watson ve Spider-Manovi. Naposledy se herečka objevila v komediálním seriálu On Becoming a God in Central Florida, který měl premiéru v srpnu loňského roku. Ve stejný měsíc se její hvězda objevila na legendárním hollywoodském chodníku slávy. Od roku 2019 pracuje na The Power of the Dog v režii Jane Campionové, kde si zahraje po boku Benedicta Cumberbatche. Film by měl být k vidění letos.

Co se týká osobního života, byla Kirsten dlouhou dobu hollywoodskou rebelkou. Netajila se svým kladným postojem k alkoholu a drogám, a to především k marihuaně. Její divoký životní styl ji nakonec dostal do psychiatrické léčebny, kde se několik měsíců léčila z deprese. Nyní seká latinu a stará se o svého syna Ennise Howarda, kterého má se svým snoubencem a hereckým kolegou, Jesse Plemonsem.

Věděli, jste že…

  • Její přezdívka je Kiki.
  • Mezi její oblíbené seriály patří sitcom Přátelé.
  • Má ráda sex na veřejnosti.
  • Odmítla roli ve filmu Americká krása. Nechtěla líbat Kevina Spaceyho.
  • Má švédské a německé předky.

Foto: ČTK/APInvision/Jordan Strauss