Dnes Středa - jasno 10°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 10°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

Robert Šlachta & Josef Klíma: Třicet let pod přísahou

Když za mnou přišel, řekl mi: „Dostaneš nějakou funkci, můžeš se o něco ucházet, ale budeš držet hubu." A já jsem držet hubu nechtěl, protože jsem věděl, kam to půjde…Robert Šlachta poskytuje prostřednictvím rozhovoru se známým českým investigativním novinářem Josefem Klímou osobní zpověď svého neobyčejného života, a to nejen osobního, ale především toho profesního.

Jako bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a náměstek Odboru pátrání Celní správy ČR otevřeně hovoří o ožehavých tématech a kauzách (Nagyová, Pitr, Vidkun, Bereta a mnohé jiné), o nichž v době služby mluvit nemohl.

Ukázka z knihy (z předmluvy Roberta Šlachty):
O napsání knihy jsem začal přemýšlet v době, kdy jsem ukončil svoji činnost na ÚOOZ a u policie. Důvodů, proč se „vypsat", bylo mnohem více. Ale ten zásadní byl pokusit se vysvětlit lidem, jací jsme byli a jakou práci jsme odváděli.

tricet-let-pod-prisahou Mnohokrát jsem o sobě slyšel, jaký jsem démon a co všechno a hlavně pro koho jsem měl dělat. Snad tato moje zpověď na některé Vaše otázky odpoví. Na titulu se mnou spolupracoval Pepa Klíma. Ze začátku jsme k sobě hledali cestu, ale pevně věřím, že jsme ji v průběhu našli. Měl se mnou asi hodně práce a musím říct, že naše policejní mluva se moc neslučuje s tou novinářskou.

Sami můžete posoudit, jak se tato spolupráce povedla. Za celou svou kariéru jsem potkal hodně lidí, se kterými jsem měl tu čest spolupracovat. Vím, co a jak jsme dělali a že někteří odešli, aniž by jim někdo za jejich náročnou práci poděkoval. Všem bych tedy na tomto místě chtěl moc poděkovat.

Tato kniha by nevznikla bez pomoci mých nejbližších spolupracovníků. Po tolika letech jsem si kolikrát horko těžko vzpomínal, jak to přesně bylo a co z toho už byly jen hospodské historky, mnohdy už notně poupravené…

Nečekejte v knize nějaké senzace či „Šlachtovu zprávu". Je to opravdu moje zpověď o tom, co jsem prožil a jak jsem to cítil. Jsem samozřejmě vázán mlčenlivostí, tak jistě chápete, že jsem nemohl prozradit úplně vše. Také jsem už nechtěl popisovat věci, o kterých se píše skoro denně v médiích a které jsou všeobecně známé. Pepa Klíma po mně chtěl, abych vybral zásadní kauzy, které utvářely moji kariéru u policie a později u celní správy. Bylo velmi těžké vybrat kauzy hlavně z dřívější doby a popsat je tak, aby zůstaly zajímavé a čtivé. Ty důležité z období ÚOOZ se týkaly často medializovaných případů. I takové jsem se snažil popsat z trochu jiného úhlu pohledu, než jak je znáte právě z médií.

Ty kauzy dělali lidé, měli své životy a musím říct, že jsem je často obdivoval za to, co dokázali. A co se pak s těmi případy stalo u soudu a jaký byl výsledek? Často jsem řval vnitřně nad tou nespravedlností, když jsem viděl, co s danými případy někteří dokázali u soudu udělat navzdory obsahu a důkazům. Přesto jsem ale znovu a znovu svým lidem opakoval, že pracují pro občany a problémy k tomu bohužel patří…

Pár slov od spoluautora knihy Josefa Klímy:
Když jsem dostal nabídku udělat knižní rozhovor s Robertem Šlachtou, moc se mi do toho nechtělo. Na rozdíl od spousty jiných policajtů jsem se s ním osobně předtím nikdy nesetkal, znal jsem ho jen z médií – a ta ho napůl velebila a napůl odsuzovala. Velebila ho za to, že celý svůj život obětoval práci policisty, že nemá dovolenou, žije na ubytovně, pracuje nonstop, stylem padni, komu padni, a od ostatních vyžaduje totéž. Odsuzovala ho jako kaskadéra, kovboje, partyzána, který si hlavně honí triko, pracuje bez ohledu na předpisy, rozmístí co nejvíc odposlechů a doufá, že se na každého nakonec něco najde…

Pak jsem si ale uvědomil, že právě to mě na Šlachtovi zajímá. Ta dvojlomnost, vyjádřená i jeho napůl světlou a napůl tmavou tváří na obálce. Jestli je takový nebo jiný. Souhlasil jsem jen pod podmínkou, že v knížce zazní všechny nepříjemné otázky, které mu novináři za ta léta nakladli, a že požádám co nejvíc lidí, kteří s ním byli ve styku, aby shrnuli, co si o něm myslí. V dobrém i ve zlém. Ty, co ho rádi mají, i ty, co mu nemohou přijít na jméno. Robert Šlachta souhlasil, a tak jsme si začali povídat.

Robert Šlachta (*1971) začal policejní kariéru jako řadový policista v Pohořelicích. V roce 1992 přešel k zásahové jednotce a tři roky nato k brněnské expozituře Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Poté působil u Národní protidrogové centrály nejprve v Brně a potom v Praze. V lednu 2008 se stal ředitelem ÚOOZ, odkud odešel v červnu 2016, protože nesouhlasil s plánovanou reorganizací. Následně vykonával funkci náměstka Odboru pátrání Celní správy ČR (od srpna 2016 do listopadu 2019). Jeho životním krédem je citát Edmunda Burkeho: „K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama."

Josef Klíma (*1951) je uznávaný investigativní novinář, spisovatel a televizní reportér. Spoluzaložil týdeník Reflex a také televizní pořady Na vlastní oči, Soukromá dramata a moderoval pořad Očima Josefa Klímy. Natočil stovky filmových reportáží, aktuálně působí na Televizi Seznam, kde vede pořad Záhady Josefa Klímy. Jako spisovatel má za sebou desítky knih a scénářů. Vedle úvahových, esejistických či reportážních textů píše také detektivní romány a novely.

Knihu vydává Universum a koupí každé knihy přispějete 50 korun na konto nadačního fondu Be Charity, který pomáhá nemocným a dlouhodobě znevýhodněným osobám. Knihu můžete objednat zde.


Autor: TZ, red

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Jarní část Věčné naděje zakončí jazzové a židovské písně

20. dubna 2024 ve 14:10

Jarní část sedmého ročníku festivalu Věčná naděje zakončí dva dramaturgicky výjimečné koncerty formace Petra Ernyei Quartet v čelákovické vile Volman. Pásmo jazzových a židovských písní odehrají 21. a 28. dubna, součástí akce bude také komentovaná prohlídka...

Komentovaná prohlídka výstavy Nahoru

20. dubna 2024 ve 13:17

Ve čtvrtek 25. dubna si budete moci pohovořit s autorkou výstavy Nahoru, která se koná v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Branický knižní malotrh 2024

16. dubna 2024 v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

15. dubna 2024 v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Mladí ladí jazz v Praze 2

11. dubna 2024 v 07:01 | Aktualizováno 30. listopadu -0001, 00:00

Letos už posedmé oživí Karlovo náměstí festival Mladí ladí jazz.Začíná se v 15:30 hodin.

Dagmar Filípková vystavuje v galerii Art brut

10. dubna 2024 ve 14:01

V galerii Art brut Praha v Ditrichově ulici v Praze 2 můžete navštívit výstavu Dagmar Filípkové.

Hudba bez hranic: Krása Quartet

10. dubna 2024 ve 12:57

V letošním XVI. ročníku cyklu Hudba bez hranic vystoupí 16. dubna Krása Quartet. Mladý soubor během 12 let své existence již dokázal přesvědčit pořadatele i publikum nejen špičkovou interpretací, ale i promyšlenou a pečlivě připravovanou dramaturgií a ryzím přístupem o tom, že česká kvartetní...

Další články
Nahoru