29.04.2020 20:14

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti chce v červnu uvést dvě premiéry

Slovácké divadlo chce v červnu uvést dvě premiéry inscenací, které na jaře začalo připravovat. Jde o komedii Prokletí nefritového škorpiona v režii Zdeňka Duška a hru Deskový statek v režii Igora Stránského. Divadlo počítá s jejich uvedením i v případě, že bude povolený pouze omezený počet diváků, řekl dnes ČTK jeho ředitel Michal Zetel. Podle rozhodnutí vlády mohou divadla otevřít 25. května, uherskohradišťská scéna nyní čeká na podrobnější pokyny.

Hlavní sál divadla má kapacitu 384 míst. „Projekty musíme dodělat, protože režiséři jsou potom dál zaneprázdněni. Zároveň jsme připraveni, pokud to stát umožní, bez ohledu na přípravu premiér začít okamžitě hrát i další inscenace, byť třeba pro snížený počet diváků," uvedl ředitel.

Na léto divadlo připravuje i venkovní představení. „Doufám, že od konce srpna budeme hrát normálně tak, jak jsme zvyklí," řekl Zetel. Na podzim divadlo chystá premiéru muzikálu Jesus Christ Superstar. Naopak neuvede plánovanou veselohru Karla Steigerwalda nazvanou Hraj komedii s podtitulem Tragédie hereček, kterou zrušilo bez náhrady.

Zavření divadla způsobené pandemií nového typu koronaviru pro něj znamená významnou ztrátu na tržbách. Podle Zetela může za letošek v krajním případě dosáhnout osmi až devíti milionů korun. „Největší problém je obsloužit všechny předplatitelské skupiny. Teď nebudeme dělat nic jiného než dohánět předplatné, abychom dodrželi závazky. Tím přicházíme o volné kasy, které nás ekonomicky značně posilují," uvedl ředitel. Divadlo je dlouholetým příjemcem finanční podpory z ministerstva kultury, kvůli současné situaci proto od něj podle Zetela očekává kompenzaci.

Slovácké divadlo každoročně eviduje zhruba 8000 předplatitelů. Díky tomu je zapsáno v České knize rekordů jako scéna s nejvíce předplatiteli v tuzemsku. Má zhruba 75 kmenových zaměstnanců. Část provozních zaměstnanců nyní pracuje z domova, technici a údržbáři se věnují úklidu, drobným opravám nebo údržbě technologií. Krejčové se pustily do šití roušek. Podílejí se na něm i někteří herci, kteří také pracují na kampani Jako na zavolanou, při níž se telefonicky snaží povzbudit osamělé lidi.

https://www.slovackedivadlo.cz/

Autor článku: ČTK: chv, hj

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti chce v červnu uvést dvě premiéry

Inscenace

23.04.2024

Lze dnes Věřit v šelmy? HaDivadlo zpracovává francouzskou prózu o vztahu člověka a přírody

Autobiografie francouzské antropoložky Nastassji Martin s názvem Věřit v šelmy se dočká své divadelní adaptace v brněnském HaDivadle. Inscenační tým v čele se slovenskou režisérkou alternativního divadla Júlií Rázusovou a dramaturgyní Annou Prstkovou představí témata propasti mezi divokou krajinou a západní civilizací i vyrovnávání se s osobním traumatem v kontextu současné geopolitické situace.

23.04.2024

Návrat krále. Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Životní epizoda božského zpěváka, který se ze své socialistické vlasti vydal v 70. letech naplnit své sny do kapitalistické ciziny, inspirovala dramatika a režiséra Jakuba Čermáka k vytvoření nové inscenace napsané přímo pro Švandovo divadlo. Návrat krále nabízí výlet do minulosti, příběh nepravděpodobné lásky i tragikomickou bitvu o smysl umění.

23.04.2024

Hudebně-divadelní inscenace Labyrint na motivy díla Jana Amose Komenského se letos vrátí na divadelní prkna

Nejznámější dílo jednoho z největších českých myslitelů, filozofů a spisovatelů Jana Amose Komenského, Labyrint světa a ráj srdce se letos vrátí na divadelní prkna. Hudební divadlo Labyrint autorky Jarmily Bekové v provedení sólistů Jiřího Macha, Radka Novotného, Jana Sklenáře a samotné autorky, symfonického orchestru Camerata Moravia, pěveckého sboru Chermon a kapely pod taktovkou dirigenta Joela Hány bude uvedeno 3. října 2024 v brněnském Sonu a 15. října 2024 v pražském divadle Hybernia.