V okolí Broumova přibývá lidí, kteří mají strach z vlků. Upozorňují na nestandardní chování zvířat

30. duben 2020 09:16

Přibývá pozorování podivného chování vlků v okolí Broumova na Náchodsku. Podle místních šelmy postrádají plachost, k lidem se přibližují na několik desítek metrů. Nebojí se světla z baterek, někdy ani hluku. Ochranáři nahlášené případy prověřují, v případě prokázání reálného ohrožení lidí může podle nich dojít k odstřelu.

„Stáli támhle. Na té mezi."
Vlastimil Vejrosta bydlí prakticky uprostřed Božanova, malé obce nedaleko česko-polských hranic.

Čtěte také

Má malé hospodářství, kromě koně a králíků i několik ovcí. O dvě nedávno přišel, ochranáři následně potvrdili, že po útoku vlků. Teď šelmy potkal on sám, v deset večer, hned u svého domu.
„Viděl jsem tři vlky, tak jsem na ně písknul. Zastavili se a koukali na mne. Ten jeden se ani nehnul, s tím jsme si koukali navzájem tak na 20 metrů do očí. Pak už jsem se bál jít blíž."

Své čtyři ovce pustil do chléva, jeho manželka mezitím přinesla petardy. Ty mají doma na zahánění lišek. Jenže na rozdíl od nich se vlci hluku nebáli.
„První petarda, druhá petarda. Nic. Najednou šel jeden jednou stranou a druhý to obcházel druhou stranou. Připadalo mi to, jako že si nás chtějí obklíčit. Protože jeden byl už tady u toho posledního stromu. Tak jsme raději utekli."

Přibývá pozorování podivného chování vlků v okolí Broumova na Náchodsku

Případ na místě prověřil Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny. Připouští, že šlo s největší pravděpodobností o vlky. To, že nereagovali na rány od petard, může mít podle něj několik vysvětlení.
„Je možné, že vlk si opravdu onu ránu nespojil s nějakým nebezpečím. Může to být dáno tím, že se po nich nestřílí a může to být i tím, že oni slýchají podobné rány z božanovského lomu a ty pro ně nepředstavují žádné nebezpečí."

Podobných případů ale v téhle oblasti přibývá.

Čtěte také

Čerstvou osobní zkušenost se zvláštním chováním vlka má třeba také dřevorubec Petr Škvrna. Šelmu, která pravděpodobně pronásledovala srnu, potkal v lese, pár kilometrů od Broumova.
„Srnka běžela ze stráně dolů, jakoby směrem ode mne. A ten vlk to vzal obloukem a běžel přímo na mě."

Petr Škvrna podle svých slov začal křičet a doufal, že vlk uteče. To se ale nestalo.
„V tu chvíli mne napadlo, že zkusím nastartovat motorovou pilu. Vlk byl nějakých deset metrů ode mne když pila chytila a začala burácet. Potom se otočil a utíkal dál. Půl hodiny jsem tam stál s nastartovanou pilou a nevěděl jsem jestli mám pokračovat v práci nebo jít domů."

I tenhle případ ochranáři prověřovali, podle nich si vlk v zápalu lovu nemusel dřevorubce všimnout.

Přibývá pozorování podivného chování vlků v okolí Broumova na Náchodsku

A ani další taková pozorování nemusí podle Petra Kafky znamenat reálné nebezpečí.
„Vlci jsou přizpůsobivá zvířata. Tak je pravděpodobné, že se i takovým způsobem snaží přivyknout životu v naší krajině."

Jedním dechem ale dodává, že pokud by se prokázalo, že se vlk, nebo dokonce celá smečka opravdu chovají nestandardně a znamenají pro lidi riziko, je možné udělit výjimku k odstřelu.

Spustit audio

Související