Originální kostel v Brně je hotový, otevření se odkládá kvůli koronaviru

  13:34
Nový římskokatolický chrám blahoslavené Marie Restituty v Brně na Lesné je hotový. Slavnostní otevření bylo původně naplánované na 1. května – den výročí narození jeho patronky, která pocházela z Husovic a jako jediná řádová sestra byla popravena nacisty. Pandemie však plány zhatila.

„Kostel už je dokončený, stačí nastěhovat nábytek a zavěsit zvony, které už loni posvětil biskup Cikrle. A také čekáme na kolaudaci, až začnou fungovat úřady,“ popsal farář Pavel Hověz.

On i věřící doufají, že v omezené míře bude možné bohoslužby pořádat už zhruba za měsíc. Na svůj velký den se mší celebrovanou brněnským biskupem si ale kostel počká až do září.

„Počítáme, že přijde tisíc lidí, protože chceme pozvat všechny dárce. To ale vládní opatření v dohledné době nedovolí, proto jsme zvolili podzimní termín,“ poznamenal Hověz.

Kostel od architekta Marka Štěpána je originální futuristickou stavbou ve tvaru rotundy s vedlejší vysokou zvonicí – rozhlednou, z níž je vidět celé Brno. Přišel na 106 milionů a složili se na něj farníci.

Autor: