Unikátní sbírka pragovek se přesouvá na třicet let do Chomutova

  15:58
Už několik měsíců se do Chomutova stěhuje unikátní kolekce více než stovky vozidel značky Praga vyrobených od roku 1908 do současnosti a rozsáhlý archiv dokumentů i dalších předmětů souvisejících s touto slavnou značkou. Od sběratele Emila Příhody ji získal jako dlouhodobou zápůjčku Ústecký kraj.

Vystaven bude i vůz Praga Alfa, závodní vůz Ing. Petra Muchy, vítěz 1. ročníku 1000 mil československých v roce 1933. | foto: Jiří Kimla

„Jedná se o třetí největší ucelenou sbírku vozidel jedné značky na světě. Její součástí jsou také náhradní díly, stroje, stovky tisíc dokumentů, které mapují existenci automobilky Praga, například technických plánů či fotografií. Byla by škoda takovou sbírku nezískat,“ řekl krajský radní Jaroslav Komínek (KSČM).

Celkem jde o více než 407 tisíc předmětů a sběratel Příhoda má v plánu sbírku ještě rozšiřovat.

Mimořádná sbírka byla původně umístěna v historickém statku ve středočeských Zbuzanech, kde bylo i muzeum. Ovšem muzeum bylo několik let uzavřené kvůli příbuzenským sporům o vlastnictví objektu, spor řešily i soudy.

Emil Příhoda musel nakonec svoji sbírku vystěhovat a hledal instituci, která by ji převzala. Ústecký kraj má celek zapůjčený na dobu třiceti let.

Po dohodě s Příhodou a jeho dcerou, které sbírku před lety daroval, vytvoří kraj pro kolekci samostatné muzeum ve školním areálu v Chomutově.

„Necháváme si zpracovat projekt, podle kterého se areál zmodernizuje a vznikne tam muzeum, v jedné části by mohla být i ukázka pracovní dílny,“ uvedl Komínek.

„Vystavena by byla ta nejlepší auta. Předpokládané náklady jsou od 20 do 50 milionů korun, v plánu je několik etap,“ dodal Komínek s tím, že prostředky na první část úpravy budoucích výstavních prostor, aby mohla být sbírka zpřístupněna veřejnosti, má kraj přichystané. Kde jsou auta nyní, nechce kraj kvůli jejich bezpečnosti říct.

Sbírka bude zpřístupněna v průběhu příštího roku

V letošním roce kraj počítá s investicí kolem pěti milionů korun. „V částce je stěhování, uskladnění vozidel, příprava muzea, pojištění vozidel,“ doplnil mluvčí krajského úřadu Martin Volf.

Provoz muzea má zajišťovat Oblastní muzeum v Chomutově.

Stěhování sbírky začalo loni, kdy do Chomutova dorazily první vozy. Nyní jsou už všechna vozidla na severu Čech. Výjimkou je několik hasičských aut, která zůstanou ve specializovaném Hasičském muzeu ve Zbirohu. Pokračovat se mělo s převozem archivu.

Sbírku chtěl kraj představit veřejnosti letos v létě. To se kvůli koronavirové pandemii nestane.

„Současná situace v souvislosti se šířením koronaviru způsobila, že se proces zpomalil a celá sbírka bude přestěhována a veřejnosti zpřístupněna nejdříve v průběhu příštího roku,“ přiblížil Volf.

17. ledna 2019