Během hackerského útoku dorazil do brněnské nemocnice nečekaný host. Znáte ho. Spolu s ním manažer Microsoftu. A začaly lítat takové peníze, o kterých se doteď mluví po chodbách klinik

30.04.2020 16:27

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz před několika týdny přinesly informace o plánované IT zakázce Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN), kterou má takzvaně pod palcem tamní náměstek Vlastimil Černý. Ten, jak jsme uvedli, svou dosavadní praxi spojil výhradně s prostředím špitálů. Ne všude na něho vzpomínají s láskou.

Během hackerského útoku dorazil do brněnské nemocnice nečekaný host. Znáte ho. Spolu s ním manažer Microsoftu. A začaly lítat takové peníze, o kterých se doteď mluví po chodbách klinik
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Vlastimil Černý, bývalý náměstek ve VFN

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
Na naši redakci se na základě uvedených textů obrátil jeden ze zaměstnanců FN Brno. Dotyčný zdroj nám popsal události, které se v tomto rozsáhlém nemocničním zařízení odehrály během hackerského útoku v březnu letošního roku. Shodou okolností to bylo v době, kdy ParlamentníListy.cz dopodrobna popisovaly zakázky ve VFN.

Ty se týkaly nejen tamního informačního systému za zhruba čtvrt miliardy korun, ale rovněž jsme zmínili firmu Microsoft.  VFN totiž za poslední necelé dva roky, tedy od 31. 1. 2017 do 15. 11. 2019, uzavřela třináct smluv na licence a služby od společnosti Microsoft za více než 300 milionů korun. Že jde o obrovské sumy, pro ostatní nemocnice v Česku nemyslitelné, je už jasné.

Vraťme se do Brna.

Právě v této moravské metropoli došlo 13. března k nepochopitelnému hackerskému útoku na tamní fakultní nemocnici. „Všechny počítače jsme odpojili, nemůžeme operovat. Krizi řeší operativně svolaný štáb,“ řekl tehdy mluvčí FN Brno Pavel Žďára. V nemocnici nefungovaly počítače, v nichž jsou uloženy údaje pacientů, nešlo operovat.

A právě na pozadí této dramatické události začala mravenčí práce. Na místo se podle našich informací sjeli nejen místní odborníci, ale rovněž zástupci policie. Mělo se jednat o NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost), jehož práci námi oslovení odborníci doteď chválí. Ale to nebylo vše.

Jako krizový manažer se do nemocničních prostor dostavil také pražský náměstek VFN Vlastimil Černý. „Poznali jsme ho hned, protože měl nalakované nehty," uvedl jeden z našich zdrojů. Druhý přidal, že Černý nebyl sám. „Bylo to pro mě překvapení, ale spolu s tímto krizovým manažerem přijel i člověk z Microsoftu, zřejmě obchoďák, protože první, o co jim šlo, byly prodeje licencí a cloudových řešení," vysvětlil.

Dotyčným mužem z Microsoftu a výrazným pomocníkem Vlastimila Černého byl podle našich zjištění Rostislav Babarík. Ten je ve zmíněné firmě zodpovědný za oblast zdravotnictví. Oba dva podle našich informací, seč jim síly stačily, hájili takzvané cloudové řešení. Tedy umístění dat nemocnice jinam, přímo pod správu Microsoftu. Jednalo by se o obrovské sumy. To ale neprošlo. Proti se totiž postavili především policisté, kteří o tomto zprostředkovní nechtěli ani slyšet.

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16351 lidí
Pražský náměstek Černý měl být po dobu krizového řízení v Brně přítomen nepravidelně. Trávil tam vždy jen pár dnů v týdnu, do Brna se ovšem vracel. Ani Microsoft samozřejmě neodešel s prázdnou. Jak se nám podařilo zjistit, mělo dojít k nákupu více než dvou tisíc licencí jejich programů pro brněnskou fakultní nemocnici. Tento nákup, který FN Brno ani Microsoft během dvou dnů nebylo schopno pro PL upřesnit, mohl mít hodnotu jednotek milionů, stejně tak desítek milionů. Programy Microsoftu jsou mezi odborníky považovány za velmi drahé. Stejně jako cloudové řešení, které chtěli Černý a Babarík realizovat.

„Bylo to hrozně zvláštní. Oni už věděli řešení, věděli, co chtějí prodat, aniž by přesně znali problematiku těchto útoků," podivuje se náš zdroj. Jemu přišlo stejně podivné i napojení firmy Autocont. „Okamžitě se tam začalo domlouvat, že přes Autocont se koupí ten a ten kus, šlo o nějaký hardware. Taky u Autocontu mi přišlo zvláštní, jak to všechno rychle a vlastně i od stolu bylo domluveno, objednáno a asi už i zaplaceno."

ParlamentníListy.cz se na zakázku firmy Autocont ptaly tiskového oddělení FN Brno ve středu. Do vydání materiálu ovšem nebyl nikdo schopen odpovědět.

Náš zdroj má o celé věci jasno. „Vlastimil Černý jako krizový manažer na tento typ problematiky nestačil, to bylo po pár dnech čitelné. Stejně tak mi přišlo jasné, že Microsoft přivedl do nemocnice on, aby tam prodal jejich věci. Celé to nejen na mne působilo až podezřele," uzavřel.

Rostislav Babarík je Account Manager for Local and Regional Government Microsoft Česká Republika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…