Umělá inteligence, která chrání umělou inteligenci. Martin Rehák se svým startupem získává 70 milionů korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

bp-portrety-1-min

Foto: Resistant AI

Tým stojící za startupem Resistant AI, který získal velkou seed investici

0Zobrazit komentáře

Martin Rehák má nos na startupy. Před sedmi lety ve velkém a úspěšném exitu společně s Michalem Pěchoučkem prodal Cognitive Security globálnímu gigantu Cisco. Technologiím a oblasti umělé inteligence se však Rehák věnoval i nadále, přičemž loni v tichosti spolu s dalšími kolegy založil Resistant AI řešící bezpečnost fintechových řešení.

Jako startupista stojící za úspěšným exitem a se silným technologickým backgroundem teď Rehák nemá nouzi o důvěru investorů. V seedovém investičním kole vedeném americkým fondem Index Ventures, v němž je partnerem i Čech Jan Hammer, pro svůj nový startup získal 2,75 milionu dolarů, přibližně 70 milionů korun.

K investici se připojilo i tuzemské Credo Ventures, britský Seedcamp, zakladatel a CEO rumunského jednorožce UiPath Daniel Dines či zmiňovaný Michal Pěchouček, který působí na pozici technologického ředitele Avastu.

Co že to Resistant AI vlastně dělá? Obecně řečeno se zabývá zabezpečením systémů strojového učení, které banky, fintechy a další firmy nasazují pro automatizaci a přenos finančních procesů online.

michal-pechoucek2

Foto: ČVUT

Michal Pěchouček, technický šéf Avastu

„Poskytujeme několik navzájem se doplňujících služeb, které například hledají padělané nebo pozměněné dokumenty na vstupu do úvěrových nebo pojišťovacích systémů – identifikujeme například upravený bankovní výpis nebo výplatní pásku,“ vysvětluje Rehák pro CzechCrunch.

Druhá služba pak monitoruje chování chráněného systému a analyzuje rozhodnutí, která tento systém činí, a to z pohledu útoků na strojové učení. Dokáže tak identifikovat například klienty, kteří „zázračně“ trefí slabinu v rozhodovacím procesu, skupinu falešných identit, za kterými ve skutečnosti stojí jeden uživatel s několika dalšími scénáři útoků.

„Často najdeme útoky, kterých si člověk ani nevšimne.“

V neposlední řadě pak systém Resistant AI dokáže prioritizovat poplašná nebo chybová hlášení chráněného systému a najít ta, kterými se vyplatí zabývat.

„Je zajímavé, že často najdeme útoky, kterých si člověk ani nevšimne a vůči kterým jsou zranitelné i současné systémy. To platí primárně pro odhalování falešných dokumentů, kdy řada padělků unikne i zkušeným fraud analytikům,“ říká Rehák.

Neocenitelnou pomoc při budování systému startupu nabídla například ČSOB, která Resistant AI podpořila ve svém inkubátoru a zároveň týmu umožnila poznat banku zevnitř a získat tak přesný obraz očekávání různých skupin uživatelů či zákazníků uvnitř banky. ČSOBS již se startupem oznámila i oficiální spolupráci.

„Útoky podvodníků jsou čím dál sofistikovanější a se startupem Resistant AI s nimi budeme patřičně držet krok. Celý finanční svět se digitalizuje a s tím musí přijít ruku v ruce i odpovídající zabezpečení. Očekáváme, že Resistant AI se postupně stane globálním hráčem, protože řeší skutečné problémy zákazníků a umí přinášet nejlepší řešení,“ uvedla Zuzana Paulovics stojící za programem Start it @ČSOB.

Na otestování služby se nyní připravuje například Mall Pay nabízející odložené platby a mezi své další reference firma řadí společnosti Twisto, ThreatMark či Roger.

Jedenáct spoluzakladatelů přes dekádu spolu

Nápad na vznik Resistant AI, původně fungujícího pod názvem Bulletproof AI, vznikl díky tomu, že Rehák se svým týmem dlouhodobě používal strojové učení pro detekci pokročilých kyberútočníků. S tím, jak se útočníci stávali sofistikovanějšími, si uvědomili, že stojí právě proti systémům fungujícím na bázi umělé inteligence.

„Využili toho a postupně se naučili cíleně vyhýbat detekci pomoci technik strojového učení. Začali měnit svoje chování, reagovali na to, jak je vnímá umělá inteligence stojící proti nim, a cíleně využívali mezer a slabosti v datech a algoritmech. Když jsme začali uvažovat o tom, jak nasměřovat náš další startup, bylo to zdaleka nejzajímavější téma,“ popisuje Rehák.

oliver-dlouhy-boxed

Přečtěte si takéOliver Dlouhý z Kiwi.com: Zákazníci od nás chtějí stovky milionů eur, které nemáme. Chápu je, ale čekáme stejně jako oniOliver Dlouhý z Kiwi.com: Zákazníci od nás chtějí stovky milionů eur, které nemáme. Chápu je, ale čekáme stejně jako oni

Na startupu je zajímavé i jeho samotné založení – kromě Reháka je dalších spoluzakladatelů rovnou deset a jako tým společně pracují v průměru už více než dekádu. A i když se tým od založení téměř zdvojnásobil, nové kolegy hledá pořád. Cíl startupu je totiž dlouhodobý.

„Věříme tomu, že nasazení systému strojového učení dokáže podstatě zefektivnit rozhodovací procesy ve financích. Automatizace umožní lidem věnovat se zákazníkům a řešit zajímavé hraniční případy, na které dnes nikdo nemá čas, zatímco automat se postará o bezproblémové a bezpečné případy. A naše práce je právě v tom, že jsme schopni autonomní systémy ochránit,“ říká Rehák.

Dosažení tohoto cíle Resistant AI pomůže i zmiňovaná investice. Tým už si potvrdil, že útoky na automatizované systémy existují a že jejich počty rostou, přičemž rychlý přechod k online byznysu je příležitostí pro útočníky. A proti nim Resistant AI stojí. Velká část z investovaných prostředků tak bude směřovat do rozvoje produktu, péče o zákazníky a také do obchodu a produktového managementu. Definice a pozicování nových produktů na vznikajícím trhu je totiž podle Reháka zajímavá, ale i extrémně náročná.

ondrejbartos

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, Partner v Credo Ventures

„S postupující automatizací a aplikací algoritmů umělé inteligence a strojového učení do rozhodování v online systémech nikdy nebyla lepší doba pro bezpečnostní řešení, jaké nabízí Resistant AI. Ochrana před stále sofistikovanějšími útoky na jádra systémů je čím dál důležitější a my jsme rádi, že můžeme být u toho spolu s tak zkušenými investory, jakými jsou Index a Seedcamp,“ uvádí pro CzechCrunch Ondřej Bartoš, partner investičního fondu, který zároveň v Resistant AI zasedne do správní rady.

„Když jsme v roce 2010 s Credo Ventures začínali, neviděli jsme příliš sériových zakladatelů, startupy byly ještě na samotném začátku. Jsme moc rádi, že jsme snad i my trošku přispěli k tomu, že teď vidíme daleko více zakladatelů, kteří už za sebou nějakou startupovou zkušenost mají, což je i případ Martina Reháka a jeho týmu – tam je to ještě umocněno tím, že jejich první startup byl historicky první investicí Creda,“ doplňuje Bartoš.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym