RETRO: Dům módy jako ráj pro milovnice kvalitních šatů i obuvi

  0:46
Když se uprostřed léta 1956 na Václavském náměstí v Praze otevřel Dům módy, byla to skutečná senzace. Po letech nedostatku se v něm objevila spousta kvalitního zboží. Na střeše se dokonce pořádaly za socialismu nevídané módní přehlídky!
Podzimní katalog ozdobila Olga Hlavová, vnučka slavného anatoma, která se...

Podzimní katalog ozdobila Olga Hlavová, vnučka slavného anatoma, která se později provdala za herce Jiřího Hrzána. | foto: Archiv

Od nešťastného bombardování Prahy na konci druhé světové války zela na rohu Václavského náměstí a Krakovské ulice ošklivá jáma, schovaná za dřevěnou ohradou. Když ji konečně v roce 1956 nahradil výstavný Dům módy, měli z toho radost všichni. Hlavně proto, že se tady konečně dalo sehnat slušivé a módní oblečení.

Dokládá to krátká vzpomínka pamětníka Steva Drobného: „Někdy v roce 1962 jsem se v Domě módy postavil do fronty na svetr, kterému se říkalo ‚rakouskej‘. Mou velikost už neměli, tak jsem vzal mnohem větší, ale ještě v obchodě se mi ho podařilo s někým vyměnit za menší. Také boty jsem si tu několikrát koupil, daly se sehnat i dovozové polobotky.“

Dům módy se od jiných tehdejších obchodů lišil i tím, že vydával dvakrát ročně katalog plný krásných snímků Freda Kramera a dalších renomovaných fotografů. Pózovaly na nich manekýnky, které obchodní dům původně najal jako prodavačky a pak je začal využívat i pro předvádění svých modelů.

K těm prvním patřila Olga Hlavová, vnučka zakladatele Patologického ústavu Jaroslava Hlavy, která svou krásou i důvtipem zamotala hlavu nejednomu muži. Nejvíc však herci Jiřímu Hrzánovi, po němž pak nosila příjmení, i když se s ním po čase rozvedla.

V roce 1959 přibyla také Marta Kaňovská-Pospíchalová. „Přišla tam se mnou také kamarádka Hanka Šilhánková a i na některých fotkách jsme spolu zvěčněné. Předváděly jsme na vyžádání kabáty nebo šaty zákaznicím, ale hlavně každou středu v hale protějšího hotelu Jalta na přehlídkách při hudbě a odpoledním čaji nebo kávě.“

Popelínové šaty s výraznými pruhy a sníženým pasem a barevnými slamáky – hit léta 1962 z nabídky Domu módy.

„Byl o ně takový zájem, že se sešlo i na čtyři sta lidí a musely se pro ně otevřít všechny postranní salonky. Z Domu módy jsem po dvou letech přešla do Úboku (Ústav bytové kultury), ale ráda jsem sem chodila i později. Vždycky jsem se těšila na nové výlohy k jednotlivým ročním obdobím, které vypadaly jako skutečné obrazy, byli tam skvělí aranžéři,“ vzpomíná legendární manekýna, která předváděla módu až do roku 1990.

RETRO: Papírové šaty, plísňáky i tesil. I to se nosilo za socialismu

Dům módy se měl stát jakousi vlajkovou lodí československého textilního, oděvního a obuvnického průmyslu. Byla mu proto věnována velká pozornost ze strany ministerstva vnitřního obchodu a průmyslových podniků, často se o něm psalo v novinách a v jeho exkluzivních prostorách, které se vymykaly běžnému standardu, se točily filmové týdeníky. 

Vodily se sem také zahraniční delegace. Zachoval se například záběr s tureckým básníkem Nazimem Hikmetem, který si tu koncem 50. let kupoval jabloneckou bižuterii. Ve speciálně vyhrazeném posledním patře se prodavačky věnovaly diplomatům a jiným významným činitelům, respektive hlavně jejich manželkám. Ty sem přicházely po objednání v přesně vymezeném čase a odnášely si přednostně oblečení, které se k běžným zákaznicím kolikrát vůbec nedostalo. Přesto se na pultech vždy dalo něco vybrat.

Retro bomba je zpět. Proč vám v šatníku nesmí chybět „máminy“ džíny?

Nahlédněme pro zajímavost do katalogu Domu módy pro jaro a léto 1962. Co nabízel? Předně je potřeba říct, že modely, většinou navržené špičkovými salony Eva a Styl (bývalá Podolská a Rosenbaum), byly ušity jen v jedné velikosti pro manekýnky a měly sloužit jako inspirace a ukázka nových trendů. 

V katalogu se ale prezentovaly i hotové výrobky v malých sériích, dodávané většinou výhradně Domu módy. To se týkalo i obuvi z vývojového střediska Svitu Gottwaldov, výrobců látek, kabelek či klobouků. V nabídce byly jarní komplety v uvolněné linii, pláště se sníženým pasem a mírně rozšířenou sukní, lehké vesty i svetříky a hlavně produkce Oděvních závodů Prostějov, které v té době získaly nové moderní prostory a staly se největším konfekčním závodem v Evropě. 

Na léto se doporučovaly úzké tříčtvrteční kalhoty s volnými halenami nebo opalovacím živůtkem z potištěného hedvábí, bavlněné košilové šaty, ležérní a uvolněné, nejlépe s proužky. V oblibě byly ale i zvonové sukně a společenské šaty s tunikovou sukní, v pase zdrhnutou do širokého gumového pásu, doplněné barevnými slamáky a umělými květinami.

V Domě módy se kupovalo i prádlo, které dlouho patřilo k nedostatkovému zboží. „Pamatuju si, když přišlo ‚perlové‘ prádlo – košilka a k tomu župánek z perlonu,“ vybavuje si ještě Marta Pospíchalová. Polyamidové tkaniny se staly velkým hitem. Šily se z nich i pánské košile, známé dederonky, nebo lehké šusťákové pláště do deště, které se staly módním hitem bezstarostných 60. let.

Autor:
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá

22. dubna 2024

Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Krásu dnes určuje Instagram, za nás byly úpravy tabu, říká Taťána Kuchařová

25. dubna 2024

Premium Před osmnácti lety jí posadili na hlavu ikonickou modrou korunku, letos její triumf v soutěži Miss...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...