MENU

Zemřel bývalý ministr dopravy Antonín Peltrám

Historicky pátý ministr dopravy samostatné České republiky doc. Ing. Antonín Peltrám, CSc. zemřel 23. dubna ve věku nedožitých 90 let. Funkci ministra dopravy zastával v létech 1998 až 2000.

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Celý svůj profesní život spojil se sektorem dopravy a jeho výzkumem. Na různých pozicích pracoval v Technickoekonomického ústavu Federálního výboru pro dopravu, následně i na Federálním ministerstvu dopravy. Velmi aktivní byl i ve vědecké a akademické oblasti. Dlouhodobě se věnoval implementace práva EU do českých podmínek. V 90. létech pomáhal rozvíjet nově založenou Dopravní fakultu Jana Pernera na Univerzitě Pardubice, mezi léty 2003 a 2005 působil jako rektor Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

Na postu ministra dopravy působil Antonín Peltrám od 22. července 1998 do 26. dubna 2000, stal se tak v pořadí pátým ministrem dopravy samostatné České republiky. Za jeho působení byla zahájena například modernizace Baťova kanálu a ve Veselí nad Moravou. Založil dodnes existující vědeckou radu ministra dopravy a nechal zadat jednu z prvních studií napojení pražského letiště na železniční síť. Po dobu jeho mandátu byl také přijat zákon, kterým došlo k vytvoření Státního fondu dopravní infrastruktury.

Čest jeho památce!

Text: Ministerstvo dopravy ČR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.