https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nejuzsim-centru-plzne-se-po-letech-objevily-vzrostle-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nejužším centru Plzně se po letech objevily vzrostlé stromy

1.5.2020 00:40 | PLZEŇ (ČTK)
Čtyři javory byly včera umístěny na náměstí Republiky v Plzni.
Čtyři javory byly včera umístěny na náměstí Republiky v Plzni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V nejužším centru Plzně se ve středu po letech objevily vzrostlé stromy. Podle výsledků několika anket tam lidem zeleň citelně chybí. Prvních osm zhruba pětimetrových javorů v květináčích je v Riegrově ulici ve směru od náměstí Republiky. Jde o pilotní projekt, který ukáže, jak na to bude veřejnost reagovat, řekla Petra Siegerová, mluvčí Plzeňské teplárenské, která první stromy zaplatila.
 

Další čtyři javory umístil včera na největší náměstí Nadační fond Plzeň sobě. Na zhruba 2,5hektarové ploše dosud nebyly. Po vyhodnocení reakcí občanů předpokládají oba subjekty, že zajistí stromy i do dalších ulic vycházejících z náměstí, kde také nejsou. Město Plzeň zatím podle informací novinářů stromy do nejužšího centra neplánuje, ale teplárna i nadace doufají, že ho tímto krokem "vyhecují".

Prvních osm zhruba pětimetrových javorů v květináčích se umístilo v Riegrově ulici ve směru od náměstí Republiky.
Prvních osm zhruba pětimetrových javorů v květináčích se umístilo v Riegrově ulici ve směru od náměstí Republiky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

"Zatím mají průměr koruny kolem dvou metrů, ale měly by být čtyřmetrové," uvedla Siegerová. Díky stínu bude v létě průchod Riegrovou ulicí, která je pěší zónou, příjemnější. V krátké ulici, která vede od právnické fakulty k hotelu Central na náměstí, je největší koncentrace restaurací a barů včetně předzahrádek v Plzni. Od září je tam kavárna Družba, kterou provozují učitelé a studenti Západočeské univerzity, a několik let tam sídlí univerzitní galerie.

Vzrostlé javory mléč, dovezené z Německa, jsou podle mluvčí deset až 15 let staré. "Jsou zasazené do dřevěných květináčů z tropického dřeva jatoba a se stromem i hlínou váží až dvě tuny," řekla Siegerová. Díky speciální konstrukci 1300litrových květináčů mohou být v ulicích celoročně. "Teď s napětím očekáváme reakce veřejnosti," uvedla.

Pěší zóna v Riegrově ulici vznikla v roce 2014 zhruba za 12 milionů Kč. Lidé, kteří vystoupí v sadech Pětatřicátníků, na hlavním terminálu MHD, tudy dojdou až na náměstí Republiky, které je s plochou 139 metrů krát 193 metrů jedním z největších v Evropě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

2.5.2020 10:42
Tak uvidíme. Kontejnery mají spoustu nectností a negativ a neměly by suplovat vegetaci kořenující přímo v zemi. Jde mimo jiné i o pomoc při hospodaření s dešťovou vodou, aby nešla rovnou do kanalizace - kontejnery v tomhle nepomůžou a voda se na zalévání bude muset vozit.
V daném plzeňském území jsou tyhle kontejnery určitě přínosné pro prostředí i pro lidi. Pro lidi nejen stínem a že jsou hezké, ale i tím, že vynikne, jak moc jsou stromy v ulicích třeba a jak velkou mají cenu...
Tak uvidíme, jak už jsem napsal na začátku :o).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist