Zde může být vaše reklama.

Jak se žije OSVČ v Olomouci?

Jak se žije OSVČ v Olomouci?

foto: Pixabay

01. 05. 2020 - 06:00

Krize kolem pandemie koronaviru postupně doléhá na všechny obyvatelé České republiky. Na některé více, na některé méně. Jednou z nejvíce zasažených skupin jsou živnostníci, lidé, kteří pracují sami na sebe, a kterým vzhledem k vládním opatřením klesl příjem někdy až na úplnou nulu.

Vláda si připravila záchranný balíček, podporu, celkem 25 tisíc korun. Někteří na ni dosáhli, někteří ne. Jak se žije osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) v Olomouci?

Jakub Tomášek je vlastníkem studentské hospody. Ta běžně přes léto kvůli mizícím studentům trpí nižším počtem zákazníků, ale když je zavřená i během jarních měsíců, kdy jsou za normální situace ve městě studenti, kterým běží semestr?

"Současná situace je pro mě hodně komplikovaná s stresující. Přišel jsem o sto procent tržeb a možnosti alternativního prodeje v současné chvíli nemám.  Přes kamarády se zbavuju zboží které bych musel jinak vyhodit," prozradil Tomášek.

"Co se týká podpory od státu, tak 25 000 je málo. To mi nepokryje ani náklady na nájmy. Ale v současné chvíli je řešit nemusím, spíš je to problém do budoucna. Žádost jsem vyplňoval on-line, v první možné chvíli, protože tou dobou už jsem toho moc neměl. Vyplnění mi zabralo asi 5 minut a šlo to datovkou, takže jsem nikam nemusel. Blbé bylo, že mi posléze nedošlo žádné potvrzení, žádná zpětní vazba. Člověk nikdy neví, zda se něco nepokazí a tak jsem dlouho nevěděl na čem sem. Až mi asi po týdnu přišli peníze," uvedl k podpoře od státu. S tou si teď bude muset ještě pár týdnů vystačit, protože hospody jsou prozatím navázané na poslední vlnu rozmělňování přijatých opatření.

Situace kolem koronaviru ovlivnila také fotografku Radku Piskačovou. Ta už sice může svou činnost provozovat, přesto je současná situace překážkou.

"Jsem na začátku svého podnikání, takže ekonomický dopad není určitě nic příjemného. Snažím se brát vše, jak to je. Fotografové patří do první vlny uvolňování, ale pokud dále platí mnoho zákazů a omezení, rozhodně to není tak, že s úderem 20.4. se můj pracovní život vrátil k situaci před koronavirem. Zakázky přichází v tempu, jaké je i celkově ve společnosti. Věřím, že se vše brzy rozjede a stále přeju všem především zdraví," prozrazuje.
 
"Teď mě čekají především nové výzvy v oblasti produktového focení a na to se těším," hledá v současné situaci pozitiva.

Další články