Hlavní obsah

Nové knihy: Josef Fousek, William Saroyan a Jiří Kalemba

Právo, Jan Šída

Aktuální nabídka knih přináší soubor fejetonů písničkáře a textaře Josefa Fouska i klasické dílo Williama Saroyana Tracyho tygr s ilustracemi významného ilustrátora Jiřího Šalamouna. Basketbalový příběh mapuje publikace novináře Jiřího Kalemby Šestí na světě, zatímco Ondřej Fibich hledá historické kořeny Šumavy v jejích tajemných pověstech.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Josef Fousek: Pusa na špacír

Nová kniha spisovatele, písničkáře, básníka a textaře Josefa Fouska obsahuje fejetony, z nichž mnohé byly odvysílány v Českém rozhlase Plzeň. Autor není příznivcem líbivého optimismu. Zamýšlí se nad neduhy společnosti, ale v jeho větách je nejen varování, ale i víra, že nás komerční bestie neodnaučí lásce k obyčejnému životu.

Brána, 250 stran, 299 Kč

Obal knihy

Petr Jaroněk: Běsi z temného hvozdu

Slunečního světla ubývá. Bohové opustili zemi a ztemnělou krajinou se plíží běsové. Vprostřed hvozdů se v osamocených chýších a osadách skrývají poslední lidé. Před spáry démonů je chrání chatrné hradby nebo bariéry z kouzel. Kruté časy zde přečkává i lovec Mladen a dívka Dobrava, kterou vychoval starý čaroděj. Oba mladí lidé ještě netuší, že je jim předurčeno se setkat. V zemi, kde je člověk ohroženým druhem, budou muset přežít – a vydobýt si místo na světě nejen pro sebe.

Argo, 136 stran, 248 Kč

Obal knihy

Ondřej Fibich: Za pověstmi Šumavy

Tajemné příběhy Šumavy, které jsou v knize předloženy, jsou klíčem k životu našich předků. Vyprávění se totiž může tradovat po mnohé generace a nese v sobě určitou starobylost. Pověsti odrážejí historický vývoj zdejšího osídlení, prolínání dávné mytologie s křesťanským náboženstvím, pověrečnost ve všedním životě i jakousi etickou nauku, jak se mají lidé k sobě navzájem chovat. Jsou rozděleny do deseti oddílů, k nimž jsou připojeny i výpravné ilustrace a krátká vysvětlení.

CPress, 192 stran, 299 Kč

Obal knihy

Christian Jennings: Třetí říše poslouchá

Jak německá rozvědka prolamovala tajné spojenecké šifry, je jedním z nejslavnějších příběhů druhé světové války. Zřejmě nejznámější je ten o prolomení Enigmy. Ale úspěchy dešifrantů z Bletchley Park vypovídají jen o polovině příběhu – na druhé straně Lamanšského průlivu totiž už od 30. let usilovně pracují německé zpravodajské agentury na prolamování spojeneckých, zejména britských, šifer. Kniha Christiana Jenningse vychází z teprve nedávno odtajněných materiálů a podává přesvědčivé svědectví o historii německých úspěchů a neúspěchů na poli signálového zpravodajství.

CPress, 360 stran, 499 Kč

Obal knihy

Oscar G. Brockett: Dějiny divadla

Aktualizované vydání představuje přehled dějin divadla od doby jeho vzniku až do současnosti. Publikace mapuje vývoj divadelní tvorby v Evropě, v USA, ale také v Asii a Africe. Toto zpracování vychází primárně z původního českého překladu z let 1999 a 2008 a zároveň se opírá o poslední, desáté americké vydání z roku 2008. Hlavním rozdílem oproti původní české verzi je rozšířená kapitola pojednávající o současném divadle. Druhý rozdíl spočívá ve výběru ilustrací. Nové vydání převzalo obrazový materiál z posledního amerického vydání, který doplnilo desítkami ilustrací z jiných zdrojů, z nichž mnohé dosud nebyly v českých publikacích uveřejněny.

Rybka Publishers, 1 144 stran, 1 098 Kč

Obal knihy

Jiří Kalemba: Šestí na světě

Deníkové zápisky z cest televizního reportéra vypráví příběh, jak se rodil největší úspěch českého basketbalu. Kniha přibližuje atmosféru nečekaného tažení, mapuje dění v českém týmu i v zákulisí velkého turnaje. Reportér České televize, který reprezentanty doprovázel, posbíral bohatou sbírku vjemů, dojmů a zážitků. Poskládal je tak, aby doplnily obrovsky silný sportovní zážitek, který v Číně napsal sám výběr trenéra Ronena Ginzburga.

Pointa, 144 stran, 289 Kč

Obal knihy

William Saroyan: Tracyho tygr

Legendární vydání americké kultovní novely s ilustracemi Jiřího Šalamouna čtenářům znovu připomene půvabný příběh Thomase Tracyho, newyorského mladíka, ke kterému se jednoho dne připojí jako stálý společník tygr, aby v něm probudil lásku k dívce Lauře a naučil ho dalším důležitým věcem, jež potřebuje mladík ke své proměně v muže. Kniha vychází k významnému životnímu jubileu výtvarníka Jiřího Šalamouna s původními ilustracemi a v původním formátu z roku 1980.

Argo, 136 stran, 198 Kč

Obal knihy

Jakub a Pavel Kolínovi: Vojáčci

Kniha zavede čtenáře na dobrodružnou výpravu do vojenského světa. Zastavíme se třeba u husitů, kde si prohlédneme vojenské ležení s vozovou hradbou a podíváme se, jaké používali zbraně. Vyzkoušíme si postavit husitský válečný vůz nebo kuši. Na skok zavítáme také u mušketýrů v době třicetileté války, kteří nám předvedou, jaké techniky boje používali. A kdo by neznal napoleonské války? Ty v této knížce samozřejmě nemohou chybět.

Mladá fronta, 72 stran, 299 Kč

Obal knihy

Jo Nesbo: Nůž

Harry Hole se už mnohokrát probudil s temným tušením, prázdnou hlavou a kocovinou jako trám. Tentokrát je ovšem probuzení ještě horší než jindy. Kdysi slavný kriminalista má na rukou i kalhotách krev a až po chvíli si vybaví, že ztratil všechno. To tam je idylické manželství s Ráchel, ta tam je zajímavá práce vyučujícího na policejní akademii. Jediné, co mu zbylo, je věrný přítel Jim Beam. A také místo v kanceláři vedle Trulse Berntsena, kde jakožto bývalá legenda smí na přímluvu svého šéfa aspoň třídit papíry. Co si však Harry vybavit nedokáže, jsou události včerejšího večera v baru Jealousy. Text audioknihy čte herec David Matásek.

Voxi, 19:42 hod., 349 Kč

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám