Mezinárodní držáci? Před Máčalou jsou jen 3 jména a za ním spousta zásadních postav

Mezinárodní držáci? Před Máčalou jsou jen 3 jména a za ním spousta zásadních postav

Kariéra trenérského světoběžníka Milana Máčaly byla dlouhá a výživná, o čemž svědčí i skutečnost, že vedl hned šest různých národních mužstev.

Díky tomu, že šéfoval i výběrům ve Spojených arabských emmirátech, Kuvajtu, Saúdské Arábii, Ománu či Bahrajnu, si na mezinárodním poli připsal 245 odkoučovaných duelů, což ho ve světovém žebříčku řadí na velice lichotivé čtvrté místo.

Z celkového počtu vychází na 25 utkání na československé lavičce. "Byla to pro mě obrovská pocta, na kterou jsem dodnes hrdý. A nic na tom nemění, že jsme nepostoupili na evropský šampionát do Švédska v roce 1992, ani dva roky poté s týmem hrajícím po rozdělení republiky už pod názvem RCS na mistrovství světa v USA. Dodnes jsem přesvědčen, že jsme nedosáhli špatných výsledků. Zvláště vzhledem k síle soupeřů, s nimiž jsme se v kvalifikačních skupinách utkali, nemluvě o tom, že postupový klíč byl tehdy daleko tvrdší než dnes. Vždyť třeba na EURO ´92 postupoval ze skupiny jen vítěz a my v ní přitom měli Španěly a Francouze. S žádným s papírově slabších soupeřů jsme neztratili body, zvládli jsme vítězně zápasy s Albánií i Islandem, přesto jsme skončili druzí, což k účasti na šampionátu nestačilo. Nejspíš i proto, že i fotbalový pánbůh na nás zanevřel," citoval web sport.cz slova hanáckého odborníka.

Milutinovič, Le Roy i Parreira jsou sice před ním, nicméně i tak má za sebou velká jména trenérské branže typu Vogtse, Lagerbäcka, Tabáreze, Zagala či Löwa, jenž už vede Němce necelých čtrnáct let v kuse.

"To všechno je krásné, ale hlavně je to na dlouhé vyprávění. To proto, že trenérské profese v arabském světě má svá specifika. Jediným měřítkem je úspěch, protože na nějaká předchozí vyznamenání a udělené řády se nehledí. Bez úspěchu se tam žít nedá. Ale když je člověk úspěšný, přichází jedna nabídka za druhou," ozřejmil na portálu sport.cz exkouč Sigmy či Slavie, kterou opustil v roce 1984.

15 trenérů s největším počtem mezinárodních zápasů:

286 - Velibor „Bora" Milutinovič (Srbsko) 8 reprezentací
266 - Claude Le Roy * (Francie) 8 reprezentací
251 - Carlos Alberto Parreira (Brazíle) 6 reprezentací
245 - Milan Máčala (Česká republika) 6 reprezentací
240 - Hernán Darío Gómez * (Kolumbie) 4 reprezentace
238 - Mohamed El-Gohary (Egypt) 3 reprezentace
230 - Berti Vogts (Německo) 5 reprezentací
229 - Lars Lagerbäck * (Švédsko) 4 reprezentace
208 - Francesco „Pacho" Maturana (Kolumbie) 5 reprezentací
205 - Carlos Queiroz * (Portugalsko) 5 reprezentací
202 - Óscar Tabárez * (Uruguay) 1 reprezentace
187 - Mario Zagala (Brazílie) 4 reprezentace
189 - Reinaldo Rueda * (Kolumbie) 4 reprezentace
179 - Joachim Löw *(Německo) 1 reprezentace
178 - Henri Michel (Francie) 8 reprezentací

* stále aktivní kouči