Dnes Čtvrtek - polojasno 2°C
Zítra Pátek - polojasno 3°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Proč jsou ženy více ohroženy alkoholismem než muži. Závislosti se v pražském Apolináři léčí už přes 70 let
Pokud žena pije dlouhodobě nad 40 gramů alkoholu denně (0,5 litru 12° piva, 0,2 litru vína), může být již její zdraví ohroženo. Ilustrační foto: archiv

Proč jsou ženy více ohroženy alkoholismem než muži. Závislosti se v pražském Apolináři léčí už přes 70 let

V roce 1948 zahájilo pod vedením psychiatra, specialisty na léčení alkoholismu a jiných závislostí Jaroslava Skály v budově u kostela sv. Apolináře činnost první protialkoholní oddělení.

Oddělení Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (1. LF UK a VFN v Praze) se postupně rozšiřovalo a vznikaly zde unikátní léčebné programy, většinou první svého druhu v České republice, ale i ve světě. Například v roce 1951 první protialkoholní záchytná stanice, nebo o šest let později ambulance pro závislosti u dětí.

„V roce 1997 přibyl první oficiální metadonový substituční program na území České republiky a o pět let později ambulance pro pacienty závislé na nealkoholových drogách. Svoji činnost zde od roku 1948 provozuje také KLUS, nejstarší, nepřetržitě činný socioterapeutický klub pro závislé,“ vypočítává mezníky v činnosti protialkoholního centra Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze, která byla v Apolináři založena v roce 2012.

Významným léčebným programem, o nějž se původní protialkoholní oddělení rozšířilo, byla specializovaná pobočka pro léčbu žen závislých na alkoholu, která vznikla v roce 1971 v Lojovicích. Výzkumem specifik ženské léčby se od začátku sedmdesátých let systematicky zabýval Luděk Kubička.

Výsledky jeho metodologicky pečlivě připravené studie ovlivnily výzkum v oblasti závislostí a psychiatrie. Kubičkův vědecký zájem se v osmdesátých letech zaměřil na epidemiologický výzkum užívání alkoholu v populaci. Založil a ve spolupráci s Ladislavem Csémym a Jiřím Koženým řešil dvě longitudinální studie na rozsáhlém reprezentativním vzorku pražských mužů a žen.

Přestože se ženský alkoholismus nevyhýbá žádné společenské skupině, odborníci v dané oblasti stále zaznamenávají předsudky. Pacientky jsou laickou i odbornou veřejností často stigmatizovány.

„Proto se ženy, u nichž je závislost na alkoholu vnímána negativněji než u mužů, často obávají vystoupit z anonymity a vyhledat odbornou pomoc. Přitom závislost na alkoholu se u nich rozvíjí po kratší době pití a menších dávkách alkoholu než u mužů. K překážkám v léčbě patří také jejich těhotenství či péče o dítě,“ vysvětluje Jiří Heller, psychoterapeut ženského lůžkového oddělení Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Podle dat zveřejněných touto klinikou, jsou ženy více ohroženy alkoholismem než muži. Čím dříve začne mladá žena pít, tím je vyšší pravděpodobnost vzniku závislosti. Závislost na alkoholu se u žen rozvíjí po kratší době pití a menších dávkách alkoholu.

Ženské tělo má větší zastoupení tuků a má menší játra, nižší obsah vody v těle a méně aktivní alkoholdehydrogenázu v žaludku, proto se žena rychleji opíjí a déle opilá zůstává.

Pokud žena pije dlouhodobě nad 40 gramů alkoholu denně (0,5 litru 12° piva, 0,2 litru vína), může být již její zdraví ohroženo. Po delší době pití dochází u ženy rychleji k jaterním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, je vyšší riziko vzniku rakoviny prsu, zlomeniny kostí a rozvíjejí se aktivněji duševní onemocnění.

Populace žen závislých na alkoholu mládne. Zatímco v minulosti byl průměrný věk pacientek alkoholiček kolem 30 až 40 let, tato hranice postupně klesá.

Rizikové jsou často psychicky náročné profese, například zdravotní sestry, učitelky, lékařky, soudkyně. Odborníci také upozorňují na nebezpečný fenomén takzvaného nárazového pití, který u žen zvyšuje riziko vzniku sexuálně přenosných chorob, srdečních problémů nebo nechtěného těhotenství.


Autor: Lucie Rychlá

Swap: Pokojové rostliny

Dnes ve 12:15

Zastavte se ve čtvrtek 2. května vyměnit, zbavit se přebytků nebo naopak získat nové plevele pro potěchu oka. Přijďte sdílet s ostatními svoje pěstitelské úspěchy a zaručené triky při pěstování pokojovek

Praha 13: Čarodějnice v Centrálním parku

Dnes v 08:11

Radnice Prahy 13 zve v úterý 30. dubna na Čarodějnice do Centrálního parku.

Vycházka: Zahrady pod Pražským hradem

Dnes v 07:39

Načerpat pozitivní energii a prožít chvíle v nejkrásnějším období roku s výhledem na unikátní pražské panorama procházkou po tichých, zelených a kvetoucích místech v samém srdci Prahy můžete v úterý 7. května.

Libeňská pouť

Dnes v 07:21

Jarmark, netradiční pouťové atrakce, kolotoč na „ruční pohon“, kotrmelčák, hlavotoč, zvířátková střelnice z minikuší, barbarské sekery, ražba pamětní mince, malování na obličej, pohádka pro děti, pěvecké a varhaní koncerty, komentované prohlídky kostela sv. Vojtěcha a stánky...

Dyzajn market Máj

Včera v 15:48

Dyzajn market Máj se koná 18. a 19. května na Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a bez bariér.

Seafood & Prosecco opět na Grébovce

Včera ve 13:44

Nejlepší kalamáry, krevety, chobotnice, tuňáka, pražmu, mořského vlka a další laskominy z grilu na dřevěném uhlí v neděli 28. dubna od 12 hodin. Chybět nebudou ani oblíbené předkrmy v podobě oblíbených tataráků a pomazánek.

Čarodějnický rej u sokolovny v Praze 15

Včera v 10:36

Před Švehlovou sokolovnou se 30. dubna slétnou čarodějnice. Soutěže, sladké ceny, buřtíky a oheň, začíná se v 17 hodin.

Pražská lítačka letos již podvanácté

Včera v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Praha 1: Den otevřených dveří Střediska sociálních služeb

Včera v 07:36

Zájemci z řad seniorů a jejich rodin se mohou přijít podívat do Střediska sociálních služeb v pondělí 29. dubna.

Další články
Nahoru