InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Timudej

    sobota 4.5 20:00 - MC Fabrika, České Budějovice

    Koncert.

  • Slavičí dům - pozvánka na benefiční představení

    sobota 4.5 19:30 - Třeboň, Divadlo J. K. Tyla

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Táborská hasičská liga se možná uskuteční jako zkrácený ročník

Dočkáme se i letos akčních fotek z THL? To ukáže čas. , Autor: Eva Výborná

Dočkáme se i letos akčních fotek z THL? To ukáže čas.     Autor: Eva Výborná

TÁBORSKO – V polovině května už tradičně začínala prvním kolem Táborská hasičská liga (THL) v požárním útoku. Také letos se měl podle původního plánu soutěžní seriál rozběhnout v květnu. Na hřišti ve Dvorcích měli své soupeře a současně hosty a kamarády přivítat místní hasiči a hasičky 16. května. Ovšem tentokrát bude vše jinak. Také tuto oblast lidského konání ovlivňuje letošní epidemiologická situace kvůli koronaviru. Čtvrté kolo bylo naplánované ke konci června do Tučap, ani to se neuskuteční. „Jako občanské sdružení Táborská hasičská liga v požárním útoku sice nespadáme pod Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, ovšem bereme v potaz jejich stanovisko. Ruší všechny soutěže v požárním sportu do 30. června. V návaznosti na jejich rozhodnutí rušíme prozatím první čtyři kola THL," uvedl předseda občanského sdružení Jiří Kubeš, který je současně místostarostou Sboru dobrovolných hasičů Tučapy.

Deset kol je minimum

Vláda při rozvolňování mimořádných opatření od 8. června sice povoluje kulturní, společenské a sportovní akce do 50 osob, ale to samozřejmě pro hasiče nestačí. Při jejich sportování se na hasičské lize schází stovky lidí, jak soutěžících hasičů, tak fandících diváků. Pokud by se od července případně mohla soutěž konat, dala by se ještě zorganizovat. „V současné době vyčkáváme, jak se bude epidemiologická situace a další rozvolňování vyvíjet. Možná by se mohla liga konat od prvního července jako zkrácený ročník. To bychom uměli zorganizovat. I když by to asi bylo v současnosti dost komplikované. Klasicky bývá 14 kol ligy. Máme už zkušenost, kdy ročník měl třeba pouze deset kol. Při ještě menším počtu soutěžních kol už by soutěž nebyla spravedlivá. Pokud se například nějakému družstvu v soutěži daří a pak jednou přijde neúspěch, něco neklapne, nedá se to nijak dohnat. Deset kol je minimum," vysvětluje Jiří Kubeš.

Kdo chce pořádat, musí soutěžit

V radě THL je pokaždé 14 lidí a pokladní. Svého člověka dodají vždy pořádající hasičské sbory obcí, u kterých se koná zmíněných 14 kol. Pokladní zůstává stejná, je to Martina Smolíková z občanského sdružení. „Pravidlem je také, že kdo chce v dalším roce soutěž na hřišti ve své obci pořádat, musí se v předchozím roce účastnit minimálně 50 procent kol, to znamená v optimálním průběhu roku nejméně sedmi kol. V občanském sdružení je šest sedm zakládajících sborů. Sdružení organizuje celou soutěž, případně shání dotace. Není to vůbec levná záležitost. Za každou cenu organizovat letos soutěž nebudeme, zkrátka ještě uvidíme. Rozdávaly by se asi jen tři poháry. Budeme reagovat na aktuální situaci," uvažuje Jiří Kubeš. Případný začátek by tedy mohl být podle zatímního plánu teoreticky 4. července ve Slapech.

Hasičských soutěží je v kraji hodně

V kraji existuje řada hasičských soutěží. I proto najít termíny není úplně jednoduché. „Nejstarší soutěží je Jihočeská hasičská liga, která vznikla na konci devadesátých let. Potom vznikla naše Táborská hasičská liga. Existuje již liga písecká, třeboňská, jindřichohradecká a šumavská. Řada sborů dobrovolných hasičů také organizuje pohárovou soutěž. U nás v Tučapech pořádáme od roku 2010 Pohár Jaromíra Kuttelwaschera. Pan Jaromír Kuttelwascher byl starostou obce Tučapy a s hasiči spolupracoval, sám také byl dobrovolný hasič," doplnil Jiří Kubeš. A protože v rodině bývá hasičů více, současným starostou SDH Tučapy je syn tehdejšího starosty obce Marek Kuttelwascher.

Táborské hasičské ligy se každoročně účastní v průměru 40 až 42 družstev mužů a 15 družstev žen. Členem družstva se mohou stát zájemci, když dovrší 15 let. V některých kolech soutěží i veteráni, zde je věk 35 +. Družstev veteránů bývá v soutěžním kole tak pět nebo šest. Zda letos dobrovolní hasiči - strojníci, spojkaři, košaři, béčkaři, rozdělovači a proudaři - změří své síly, schopnosti a dovednosti v klání v požárním útoku u kádě s vodou a zda budou sestřelovat časomíru na terči, to ukáže až vývoj v následující dnech a týdnech.

 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace